Kerekes Sándor receptje
2021. október 13.Hozzávalók a konfitált kacsához:
- 1 db egész vadkacsa
- 5 dl kacsazsír (annyi, hogy ellepje)
- 10 szem egész bors
- 2-3 szem borókabogyó
ízesítő csokor:
- 10 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
Hozzávalók a rilette-hez:
- 20 dkg kacsazsír
- friss kakukkfű finomra vágva
- áfonyadzsem
- só, bors
- őrölt koriander
amíg a hús könnyen le nem válik a csontokról. Tűzhelyen is elkészíthetjük, ilyenkor lefedve, csendesen gyöngyözve készítsük, amíg teljesen megpuhul.
Ezután emeljük ki a kacsát, csepegtessük le, a húst pedig húzzuk le a csontokról. Szűrjük le az edényben maradt zsiradékot, hagyjuk kidermedni, majd kanalazzuk le a zsírréteget a leülepedett jus-ről.
A kacsa húsát a legegyszerűbb robotgépben szálaira szedni: ehhez tegyük a lefejtett színhúst keverőtálba, majd a gép krémkeverő fejével keverjük addig, amíg a hús szálaira bomlik. Ekkor adjuk hozzá a kacsazsírt, fűszerezzük, és keverjük habosra.
A rilette hűtőben akár több hónapig is eláll, ehhez töltsük üvegekbe, majd öntsünk a tetejére zsírt, ez zárja le légmentesen.
vadkacsa , borókabogyó , kakukkfű , rozmaring , fokhagyma , vöröshagyma , áfonyadzsem , őrölt koriander