Receptek

Vagdalt libamell

Kalla Kálmán receptje

2020. július 24.
  • 1 db libának a melle, csonttal
  • só, frissen őrölt bors
  • 100 g vaj
  • 100 g vöröshagyma finomra vágva, kevés zsíron lepirítva
  • 2 gerezd fokhagyma finomra zúzva
  • 1 kk majoránna
  • 3 db zsemle tejbe áztatva, kicsavarva
  • 3 db tojás
  • 1 cs petrezselyem finomra vágva
  • 1 db tojás a megkenéshez

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A libamellről egy darabban lefejtjük a zsíros bőrt és félretesszük, mert ezzel fedjük be a vagdaltat. A csontról lefejtjük a húst és ledaráljuk, a csontot tepsibe tesszük.

A darált húst elkeverjük a zsemlékkel, a puha vajjal, tojással, sóval, borssal, a pirított hagymával, fokhagymával és majoránnával.

A jól elkevert vagdalt húst visszatesszük a mellcsontra. Egy órára hűtőbe rakjuk. Ezután megkenjük a felvert tojással, majd a lefejtett zsíros bőrt ráhelyezzük a vagdaltra, és rá is kötjük cérnával.

160 °C-os sütőben kb. 1 órán át sütjük, sütés közben locsolgatjuk addig, amíg piros nem lesz.

Fél órát pihentetjük, a cérnát eltávolítjuk. A csontról levesszük a vagdaltat, felszeleteljük és visszahelyezzük rögtön a csontra.

Tálra tesszük, adhatunk mellé burgonyapürét, kompótot vagy salátát. 




libamell , vaj , vöröshagyma , fokhagyma , majoránna , zsemle , tojás , petrezselyem