Nábelek Zsófia receptje
2021. április 21.- 30 dkg zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 15 gerezd fokhagyma (kb. 1 fej)
- 2 ek olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 7 dl alaplé vagy víz
- 2 db babérlevél
- 1 db citrom leve
- só
A zellert és a vöröshagymát apróra vágjuk, a legegyszerűbb egy késes aprítóval elvégeztetni ezt a munkát. A felhevített olívaolajra terítjük a babérlevelekkel, és körülbelül 10 percig izzasztjuk, gyakran kevergetve, és ha szükséges, egy kis vizet hozzáadva.
Közben megtisztítjuk a fokhagymát, és késsel vagy aprítóval feldaraboljuk. A zelleres alaphoz adjuk, 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük a fehérborral.
Egy perc forralás után alaposan sózzuk, majd hozzáadjuk az alaplevet. Közepes lángon 20-25 percig főzzük. A babérlevelet kivesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, citromlével ízesítjük.
Friss zöld fűszerekkel tálaljuk, adhatunk hozzá krémes joghurtot, fázós őszi estéken pirított baconkockákat.