Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2021. február 22.- 1 kg zeller (1 db nagy vagy 2 db közepes gumó)
- 5 dkg vaj
- 3 dl alaplé
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 3 dkg étkezési keményítő
- néhány levél petrezselyem, zellerlevél, tárkony
A zellert meghámozzuk és a reszelő nagy lyukán durvára lereszeljük. Öt percig habzó vajban kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk az alaplevet, és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
Behabarjuk a simára kevert tejföllel, majd a hideg vízben elkevert keményítővel besűrítjük.
Finomra aprított petrezselyemmel, zellerlevéllel és tárkonnyal ízesítjük, esetleg pár csepp citrommal frissítjük. A tetejét díszíthetjük olajban frittírozott, ropogós zellerlevéllel. Halak, sültek mellé kínáljuk.
zeller , vaj , alaplé , tejföl , étkezési keményítő , petrezselyem , tárkony , zellerlevél