Receptek

Körmös bableves „sűrűn”

Horváth Szilveszter receptje

2020. augusztus 3.
  • 4 db mellső sertésköröm
  • 15 dkg szárazbab
  • 15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, póréhagyma, zellergumó) 5 mm vastag szeletre vágva
  • 1 szál szárzeller 5 mm vastag szeletre vágva
  • 1 db kápia paprika nyílt lángon körbesütve, a megfeketedett bőre lehúzva, húsa 1 cm-es kockára vágva
  • 10 dkg vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma vékony szeletre vágva
  • 15 g fűszerpaprika
  • 1,5 l alaplé (lehetőleg szárnyasból)
  • 20 g sertészsír
  • 15 dkg friss zöldpaprika kockára vágva
  • 8 dkg paradicsom kockára vágva
  • 2 db babérlevél
  • petrezselyemlevél
  • újhagyma
  • frissen őrölt fekete bors


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Ez inkább ragu vagy egytálétel, semmint leves. Horváth Szilveszterék családjában nagyanyai örökség, kicsit továbbfejlesztve.

ELKÉSZÍTÉSE:

A babot megmossuk, előző nap vízbe áztatjuk. A körmöket megtisztítjuk (lángon pörzsöljük, borotváljuk, lemossuk), majd szárazra töröljük.

Zsíron röviden pároljuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és folyamatosan kevergetjük. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát, és kis idő elteltével a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk. Kevés alaplé hozzáadásával fedő alatt, kis lángon készítjük, az elfőtt folyadékot mindig pótoljuk.

Mikor a köröm puhulni kezd, hozzáadjuk a friss zöldpaprikát és a paradicsomot.

Közben a babot a többi alaplében a babérlevéllel puhára főzzük, csak a készítés utolsó harmadában sózzuk. (A bab elkészítési ideje a korától, szárazságától függ: háromnegyedtől másfél óráig terjedhet.)

Külön serpenyőben a vegyes zöldséget zsíron pirítjuk, a főzés vége felé adjuk a leveshez. A szárzellert még később adjuk hozzá (maradjon roppanós).

Amikor a köröm megpuhult, kicsontozzuk. A szaftját szitán átnyomjuk, hogy szép, selymes állaga legyen. A körmöket meleg helyen kevés szafttal pihenni hagyjuk, a többi szaftot a bableveshez adjuk.

A babot, mikor kész, a tányérba merjük, ráadjuk a körmöt, majd még sült paprikát. Durvára tépett petrezselyemmel és szárzeller zöldjével hintjük meg, újhagyma zöldjéből is vágunk rá keveset.

Adhatunk hozzá erős paprikát is.


sertésköröm , sárgarépa , fehérrépa , szárazbab , póréhagyma , zellergumó , szárzeller , kápia paprika , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , alaplé , zöldpaprika , paradicsom , babérlevél , petrezselyem , sertészsír , újhagyma

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra