Horváth Szilveszter receptje
2020. augusztus 3.- 4 db mellső sertésköröm
- 15 dkg szárazbab
- 15 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, póréhagyma, zellergumó) 5 mm vastag szeletre vágva
- 1 szál szárzeller 5 mm vastag szeletre vágva
- 1 db kápia paprika nyílt lángon körbesütve, a megfeketedett bőre lehúzva, húsa 1 cm-es kockára vágva
- 10 dkg vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma vékony szeletre vágva
- 15 g fűszerpaprika
- 1,5 l alaplé (lehetőleg szárnyasból)
- 20 g sertészsír
- 15 dkg friss zöldpaprika kockára vágva
- 8 dkg paradicsom kockára vágva
- 2 db babérlevél
- petrezselyemlevél
- újhagyma
- frissen őrölt fekete bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A babot megmossuk, előző nap vízbe áztatjuk. A körmöket megtisztítjuk (lángon pörzsöljük, borotváljuk, lemossuk), majd szárazra töröljük.
Közben a babot a többi alaplében a babérlevéllel puhára főzzük, csak a készítés utolsó harmadában sózzuk. (A bab elkészítési ideje a korától, szárazságától függ: háromnegyedtől másfél óráig terjedhet.)
Külön serpenyőben a vegyes zöldséget zsíron pirítjuk, a főzés vége felé adjuk a leveshez. A szárzellert még később adjuk hozzá (maradjon roppanós).
A babot, mikor kész, a tányérba merjük, ráadjuk a körmöt, majd még sült paprikát. Durvára tépett petrezselyemmel és szárzeller zöldjével hintjük meg, újhagyma zöldjéből is vágunk rá keveset.
sertésköröm , sárgarépa , fehérrépa , szárazbab , póréhagyma , zellergumó , szárzeller , kápia paprika , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , alaplé , zöldpaprika , paradicsom , babérlevél , petrezselyem , sertészsír , újhagyma