Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. június 27.- 3+3 dkg vaj
- 1 csokor újhagyma
- 10 dkg petrezselyem
- 10 dkg kapor
- 5 dkg zellerlevél
- 4 ág tárkony
- 1,2 l alaplé (borjú vagy szárnyas)
- 4 szem közepes burgonya
- 2 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő
- pirított kalácskockák
A 3 dkg vajon üvegesre dinszteljük a vékonyra felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a finomra aprított zöld fűszereket: a petrezselymet, kaprot, zellerzöldet, tárkonyt. Felöntjük az alaplével, beletesszük a meghámozott, apróra felkockázott burgonyát, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, kb. 15 percig. Ekkor turmixgépben simára pürésítjük, visszaöntjük a lábasba, végül az étkezési keményítővel kikevert tejföllel besűrítjük. A legvégén 3 dkg felkockázott, hideg vajat teszünk bele, hogy még selymesebb legyen. Pirított kalácskockákkal tálaljuk.
újhagyma , petrezselyem , kapor , zellerlevél , tárkony , alaplé , tejföl , keményítő , kalács