Receptek

Citromos cukkinilekvár

Saly Noémi receptje

2020. július 4.
  • 1,5 kg zsenge cukkini
  • 50 dkg cukor
  • 1-2 db citrom

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Korábban már mutattam a dinnyéből és sütőtökből készült dzsemeket – miért ne próbáljuk ki a cukkinit is? Nyár közepétől hegyekben áll a piacon, és nemcsak töltve vagy rántva, sósan jó, hanem édesen is, de még mennyire! Elkészítését nyugodtan rábízhatjuk a gyerekekre.

ESZKÖZÖK:
zöldséghámozó vagy éles kés, kanál, tüllzacskó vagy teatojás, tálak, nagylábos, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A citromot egy-két napig áztatjuk, rendszeresen cserélve rajta a vizet (Ha kaptunk kezeletlent, erre nincs szükség ).

A cukkinikat alaposan megmossuk, szárukat levágjuk, zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk

(ha nagyon zsenge, hagyhatunk rajta némi héjat), kanállal kibelezzük, felkockázzuk.


A citrom héját nagyon vékonyan lehámozzuk, icipici szálacskákra vagdaljuk, a húsát pedig hártyájától nagyjából megtisztítva szintén beletesszük a lekvárba.


A magokat gyűjtsük ki, és tüllzacskóban vagy teatojásban tegyük majd a lábosba: ha belefőzzük, szépen besűríti a dzsemet.

Most rázúdítjuk a cukrot, jól átkeverjük, fél órát pihentetjük, hogy levet eresszen, és odatesszük főni. Kb. fél óra alatt megvan. Ha nagyon darabos maradt, botmixerrel lehet kicsit pépesíteni.

Forrón, gyorsan beüvegezzük, fejre állítjuk, irány a dunszt.


cukkini , citrom

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra