Saly Noémi receptje
2020. július 4.- 1,5 kg zsenge cukkini
- 50 dkg cukor
- 1-2 db citrom
Korábban már mutattam a dinnyéből és sütőtökből készült dzsemeket – miért ne próbáljuk ki a cukkinit is? Nyár közepétől hegyekben áll a piacon, és nemcsak töltve vagy rántva, sósan jó, hanem édesen is, de még mennyire! Elkészítését nyugodtan rábízhatjuk a gyerekekre.
ESZKÖZÖK:
zöldséghámozó vagy éles kés, kanál, tüllzacskó vagy teatojás, tálak, nagylábos, üvegek, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
A citromot egy-két napig áztatjuk, rendszeresen cserélve rajta a vizet (Ha kaptunk kezeletlent, erre nincs szükség ).
(ha nagyon zsenge, hagyhatunk rajta némi héjat), kanállal kibelezzük, felkockázzuk.
A citrom héját nagyon vékonyan lehámozzuk, icipici szálacskákra vagdaljuk, a húsát pedig hártyájától nagyjából megtisztítva szintén beletesszük a lekvárba.
Most rázúdítjuk a cukrot, jól átkeverjük, fél órát pihentetjük, hogy levet eresszen, és odatesszük főni. Kb. fél óra alatt megvan. Ha nagyon darabos maradt, botmixerrel lehet kicsit pépesíteni.
Forrón, gyorsan beüvegezzük, fejre állítjuk, irány a dunszt.