Cikkek

Kitzinger Szonja

2025. október 15.

finedining , Horgonyzó

A fine dining éttermek erdejében egy megbízható kisvendéglő üdítő azok számára, akik értékelik a családias hangulatot, a hagyományos, házias ízeket és a megfizethető ételeket. A Horgonyzó, melynek konyhájáért Pataky Péter felel, pont ilyen Tiszalökön.

A Tiszára néző Heverésző vendégházból, illetve annak stégjéről szemlélve a világot, az ember azonnal akar itt egy nyaralót magának, hiszen a település – tizenöt kilométerre Tokajtól – tökéletes töltekezőállomás. A ház, ahol meg szállunk, elvonulásra, pecázásra, békés szemlélődésre egyaránt alkalmas. Csendterápiánk végét Pataky Péter motorcsónakjának pöfögése jelzi. Hívó szavára beugrunk a vízi járműbe, s a bámészkodást a Tisza közepéről folytatjuk. Végállomásunk pedig a Horgonyzó, a település egész évben nyitva tartó kisvendéglője, melynek konyháját hajóskapitányunk, a helyben lakó Pataky Péter séf állította pályára.


Már az elején robbant


Ő még emlékszik a település fénykorára a kilencvenes évekből, amikor itt pezsgő élet zajlott. Ezt akarta újból megidézni, amikor az egyik elhagyatott étteremben meglátta a fantáziát. Szövetségeseket keresett az újranyitásához, így társult Kecskés Andreával és férjével, Tamással, akik ma a vendéglőt üzemeltetik. A hely a Covid előtt nyitott, majd gyorsan elviteles étteremmé vált street food fókusszal, péntekenként örömfőzéssel. Ezeken a napokon még alá sem gyújtottak a bográcsnak a teraszon, már előrendeléssel elment több száz adag étel: birkapörkölt, gulyásleves, pizza, vagy éppen hamburger, saját sütésű bucival.




A járvány idején sokan ideszoktak, és a vendégek a Covid után sem maradtak el. A nagy érdeklődés átépítést kívánt, sőt, egész éves nyitvatartást. A figyelmet szezonon kívül programokkal, irodalmi estekkel, vendégséfek meghívásával tartotta fenn a szakmai stáb, és jöttek is a vendégek helyből, illetve jellemzően Debrecenből, Nyíregyházáról, Tokajból. A szakmai elismerés sem váratott sokat magára: Michelin-ajánlás formájában érkezik 2022 óta folyamatosan.


Hal és kürtős


A névválasztás miatt tévesen feltételezzük, hogy az étlapon a halak a főszereplők. A Tisza miatt adná magát és lehet is halat enni – többek között Tiszacsegéről érkező harcsát vagy Túristvándiból származó kecsegét –, de alapvetően ez egy kisvendéglő, jól elkészített, magyaros komfortételekkel.




Ikonikus fogás a fesztiválokon is nagy kedvenc haltepertő, illetve a „Horgonyzó halászlé” vegyes tiszai halfélékből. Utóbbi érdekessége, hogy nem belefőzik a harcsa filét, hanem külön ropogósra sütik, így kerül a halászlébe. Ehhez a saját fatüzeléses kemencéjükben sült kovászos bucit adják, ami me legen és ropogósan érkezik a gulyásleveshez, halászléhez, és tulajdonképpen bármihez, amihez kenyér kell. A konyhán egyébként nincs is sütő, minden a kemencében készül. És ha már kemence és hagyomány, az étlapról megkóstolásra ajánljuk a harcsapaprikást kapros túrógombóccal, a kecsegefi lét szezonális főzelékkel, a cigánypecsenyét házi sült krumplival, ropogós hagymával és „kakastaréj” mangalicaszalonnával.

A desszertekkel sem lehet mellényúlni. Érdemes rákérdezni, melyik tartalmaz éppen kürtős kalácsot. Felbukkanhat ugyanis a máglyarakásban, a mákos gubában, a madártejben. Esetünkben a mákos gubában volt, a tésztafaktort maga a kürtőskalács váltotta ki. Az étel attól is különleges, hogy tiszavasvári fehér mákkal készül, a kürtőskalácsot pedig Kecskés Andrea édesanyja, Magdi néni süti, aki évtizedek óta árulja portékáját a nyíregyházi állatkertben, reszegi kürtőskalács néven.

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló