Hírek

Magyar Konyha

2025. október 10.

biopiac , BIOBuda , Ingeborg Coelho

A főváros 'BIObuda Farmers Market' néven új biopiacot kap. Ingeborg Coelhot a nyitás előtti napon kérdeztük inspirációról, az árusok összetételéről és arról, megfér-e Budán két biopiac?


Hogyan született meg a biopiac ötlete?


Rendszeres biopiac látogató, illetve vásárló vagyok. Az egészséges táplálkozás mindig is érdekelt, Vál térségében 123 hektáron gazdálkodom. Friss bio zöldségekből főzök: a granolától kezdve a pestóig, a lekvárokon át mindent magam készítek. Emellett több mint húsz éve foglalkozom táplálkozástudománnyal, elvégeztem a francia Le Cordon Bleu intézet táplálkozás-tanácsadói szakát. Szenvedélyem továbbá a piacok látogatása, egy-egy külföldi út során ki nem hagynám, hogy megnézzem adott város kínálatát. Mindez arra inspirált, hogy magam is létrehozzak valami újat. E tapasztalatok mentén indítjuk útjára október 11-jén a BiObuda Farmers Marketet Óbudán, a Goldberger Ingatlan területén. 


Létezik már egy biopiac Budapesten, megfér a kettő egymás mellett?


A világon mindenhol reflektorfénybe került az egészséges táplálkozás és Budapest véleményem szerint elég nagy ahhoz, hogy több biopiac is megférjen egymás mellett, kielégítve az egyre növekvő kínálatot. Egy olyan helyet teremtünk a piacunkkal, ahol a tanúsítvánnyal rendelkező biogazdálkodók és a kézműves termelők direkt módon találkozhatnak a vásárlókkal – közvetítők és felárak nélkül. A piac minden szombaton várja a vásárlókat, és minden termelő számára ingyenes a részvétel. Így biztosítjuk a legjobb minőséget tisztességes áron.



Ingeborg Coelho a piac megálmodója és létrehozója


Milyen termékcsoportokra lehet számítani és milyen alapelvek mentén választják ki a termelőket?


A kedvenc termelőimet hívtam meg a piacra és szerencsére miután híre ment, mások is jelentkeztek. Fontos és komolyan is veszem a bio minősítés meglétét. Két ilyen cég van jelenleg Magyarországon, amelyek ilyen minősítést adnak ki, az egyik a Bio Garancia a másik a Bio Kontroll. Mindkettőben teljes mértékkel megbízom. Lehet majd a piacon kapni zöldégeket, gyümölcsöket, mézet, kombuchát, kecskesajtot, kenyeret, pékárut, csírát és más izgalmas bioterméket, ráadásul a kínálat folyamatosan bővül. Bízom benne, hogy a piac melletti egyéb programok, így a gyermeksarok, a felnőtteknek pedig a bor- és pezsgőkóstolás lehetősége segítenek abban, hogy gyorsan híre menjen az új kezdeményezésnek, illetve sokan töltsék nálunk a szombat reggelt vagy délelőttöt, első ízben október 11-én, majd minden szombaton akár 7 és 15 óra között.


Férjével, Carlos Coelhoval különleges gasztronómiai és borászati projekteket vittek sikerre Magyarországon. Ezek közül melyikre a legbüszkébb? 


Az etyeki Haraszthy borok sikere elképesztő, de büszke vagyok az éttermeinkre is, – a Cut &Barrel Michelin ajánlással rendelkezik – és a nemrég idított Epicurean fine dining éttermünket is ide sorolnám, ahol egy fantasztikus gasztronómiai utazáson vehetnek részt a vendégeink. Mi nemcsak beszélünk a jó minőségű alapanyagokról a piacon keresztül, de használjuk is a konyháinkon azokat, azaz a piac termékeivel az éttermekben is találkozhatnak a vendégek.

Kapcsolódó cikkek