Receptek

Grillezett csillagtöksaláta kaporral és citrommal

Száraz Zsuzsanna receptje

2025. október 9.

1 közepes vagy 2 kisebb csillagtök (avagy patisszon)


1-2 gerezd fokhagyma


4 ek extraszűz olíva olaj


1/2 csokor kapor



bors


fehér bors


50 g feta sajt


marinált citrom




Marinált citrom


Hozzávalók:


1/2 kezeletlen héjú citrom


1/2 citrom leve


1 ek víz


1 tk szójaszósz


1 ek barna cukor


1 csipet só


fehér


bors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A citromot éles késsel vágjuk minél vékonyabb karikákra vagy félkarikákra.


Egy kis lábosban keverjük el a citromlevet, a vizet, a szójaszószt és a cukrot, sózzuk-borsozzuk, majd folyamatos keverés mellett addig melegítsük, amíg elolvad a cukor.


Tegyük bele a citromszeleteket, és nagyon kis lángon főzzük kb. 3 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ismételjük meg ezt még kétszer. Hagyjuk kihűlni.


A csillagtököt vágjuk ketté vízszintesen. Óvatosan kaparjuk ki a magokat, majd a húsát kocka alakban vagdossuk be, ügyelve, hogy ne lyukasszuk ki a patisszon héját.


A fokhagymagerezdeket reszeljük le, keverjük el 2 evőkanál olajjal, és dörzsöljük be vele a patisszonfelek vágott felületét.


Sózzuk-borsozzuk, és süssük szép barnára grillen, sütőben vagy air fryerben (200 fokon kb. 20 perc).


Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni, majd evőkanállal kanalazzuk ki a patisszon­kockákat a héjból, keverjük el a kaporral, ízlés szerinti mennyiségű, apróra vágott marinált citrommal és a morzsolt fetával.


Csurgassuk rá a maradék 2 evőkanál olívaolajat. Ha turmixgépbe kanalazzuk a kész salátát, és selymesre pürésítjük némi zöldségalaplével, ízletes csillagtökkrémlevest kapunk. Tálaljuk hidegen, friss kaporral, pisztáciával, olívaolajjal.

patisszon , csillagtök

Kapcsolódó cikkek