Cserháti Tamara receptje
2025. szeptember 25.- 1 kg bőr nélküli, csontozott csirkecomb vagy csirkemell
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy mogyoróhagyma, szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
- 1 teáskanál őrölt (római) kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csésze (kb. 250 ml) alaplé (zöldség vagy csirke)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1/2 csésze félbevágott aszalt sárgabarack
- 1/2 csésze durvára vágott pisztácia
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 konzerv (400 g) kockára vágott paradicsom
- 1 konzerv (400 g) csicseriborsó, lecsepegtetve, leöblítve
- Főtt kuszkusz tálaláshoz
A csirkecombokat megsózzuk, majd félretesszük. Egy nagyobb lábasban felmelegítjük az olívaolajat közepes hőfokon. Hozzáadjuk a szeletelt
mogyoróhagymát, és 3-4 percig pároljuk, míg üveges nem lesz. Hozzáadjuk a fokhagymát, reszelt gyömbért, köményt, kurkumát és fahéjat. 1-2 percig együtt pirítjuk, hogy a fűszerek kiengedjék az illatukat, majd a fűszeres alaphoz tesszük a csirkedarabokat és megpirítjuk minden oldalukat, míg egy kis színt kapnak (kb. 5-6 perc).
Ezt követően hozzáadjuk az alaplevet, paradicsompürét, barna cukrot, aszalt sárgabarackot, kockázott paradicsomot és csicseriborsót. Alaposan összekeverjük.
Lefedjük az edényt és közepes lángon főzzük kb. 30 percig, amíg a csirke omlós lesz, a szósz pedig kissé besűrűsödik.
Az utolsó 5 percben beleszórjuk a pisztáciát, összekeverjük. Forró kuszkusszal, friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva tálaljuk.