Receptek

Édes szivar mandulával és pisztáciával töltve

Cserháti Tamara receptje

2025. szeptember 25.
  • 80 gramm sótlan mandula
  • 80 gramm sótlan pisztácia
  • 80 gramm vaníliás cukor
  • 5 evőkanál víz
  • 1 tojás - különválasztva fehérje a sárgájától
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 filo tészta lap vagy 6 réteslap , félbevágva
  • olaj a sütéshez
  • 200 gramm méz
  • 2 teáskanál víz
  • apróra vágott sótlan pisztácia a díszítéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A mandulát és a pisztáciát aprítógépbe tesszük és teljesen ledaráljuk. Áttesszük egy serpenyőbe, hozzáadjuk az öt evőkanál vizet, a vaníliás

cukrot és nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik és a víz el nem tűnik. Vegyük le a tűzről és egy kicsit hűtsük le. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a citromhéjat, és keverjük össze.

Vágjuk keresztbe, félbe a tésztánkat. Tegyük a munkafelületre úgy, hogy a rövidebb oldala legyen a hozzánk közelebb eső része. Helyezzünk egy evőkanálnyi masszát a tészta alsó részére, úgy hogy a tészta mindkét oldalát hagyjuk kb. 1,5-2 cm-re szabadon. Ezeket a széleket hajtsuk be és ha megtöltöttük a tésztánkat egy vízszintes csíkban, akkor kezdjük el felfelé tekerni, hogy egy szivar formát kapjunk. Amint a végéhez értünk kenjük be a felső részét tojásfehérjével, hogy a tészták egymáshoz tapadjanak. Folytassuk így az összes többi lappal.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és közepes lángon mindkét oldalát a tésztánknak kb. 10-12 másodpercig sütjük. Az aranybarnára sült szivarokat helyezzük papírtörlőre és hagyjuk őket félig kihűlni. Közben a mézet és a két teáskanál vizet egy kis lábasban felforraljuk, beletesszük a szivarokat a mézes vízbe, átforgatjuk őket, majd kivesszük egy tálra és apróra vágott vagy őrölt pisztáciával tálaljuk.

desszert , szivar , pisztácia

További receptek

Kapcsolódó cikkek