Anger Zsolt receptje
2025. január 26.Palacsintatészta hozzávalók:
2 tojás
170 g liszt
500 g tej
50 g olvasztott vaj
egy csipet só
Mártás hozzávalók:
6-7 ek cukor
20 ml Grand Marnier vagy konyak
1 narancs reszelt héja
50 g vaj
2-3 dl frissen facsart narancslé
vaníliás porcukor
A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, és kisütjük a palacsintákat.
A cukrot közepes lángon, serpenyőben lassan felolvasztjuk, rádobjuk egy narancs lereszelt héját, beletesszük a vajat, és 2-3 dl frissen facsart narancslevet öntünk rá. A karamellizálódott cukor a hideg narancslétől kidermed, de ha lassan kevergetve melegítjük, újra elolvad. Amikor a citrusos karamellmártás szépen egyneműre melegszik, belemártogatjuk és belehajtogatjuk a palacsintákat. Minden palacsintát négybe hajtunk. Az egészet meglocsoljuk Grand Marnier-vel, (esetleg konyak vagy triple sec is jó) és meggyújtjuk.
A serpenyőt rázogatva kiégetjük az alkoholt. A palacsintákat a mártással, porcukorral meghintve tálaljuk.