Nyíri Szása receptje
2021. május 3.- 40 dkg kecsege
- 10 dkg vöröshagyma
- 10 dkg karalábé
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10-10 dkg fehér és zöld spárga (esetleg)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor turbolya
- só, bors, babérlevél ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
Érdemes a halkereskedőnél kérni, hogy filézzék ki és bőrözzék le a kecsegét. A kecsege porcos gerincét tegyük fel vízben főni legalább két órával a leves készítése előtt. Az így elkészült halalaplevet szűrjük le, és kb. kétliternyit tegyünk fel főni a hasábokra vágott, tisztított zöldségekkel (a vöröshagymát félbevágva tegyük bele).
Sóval, borssal, babérlevéllel és sáfránnyal ízesítjük. Mikor a zöldség megpuhult, hozzátesszük a nagy kockára vágott kecsegehúst (esetleg a tisztított spárga-darabokat), és tizenöt percig főzzük.
kecsege , vöröshagyma , karalábé , sárgarépa , fehérrépa , spárga , petrezselyem , turbolya , babérlevél