Bagossy Brothers receptje
2025. január 7.1 kg darált disznóhús (70% hús, 30% zsiradék)
csombor, kapor, hagyma, zsír, rizs
1 kisebb darab füstölt csülök
1 fej gyergyószárhegyi savanyú káposzta
1 dl paradicsomlé
só, bors, fűszerpaprika
A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a rizst. Néhányszor átkeverjük, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük pihenni.
A leveleket lefejtjük a káposztafejről, és a levéltövek felé eső vastagabb részeket késsel eltávolítjuk, hogy könnyebben hajtogathatók legyenek. A káposztalevelekbe teszünk kb. 1,5–2 evőkanálnyi húsos tölteléket, a levelet felcsavarva kis hengereket formázunk, két végüket benyomkodjuk a hengerbe.
Az öntöttvas edény aljára keresztbe teszünk két-három vékony fenyőágat, amelyről lefejtjük a fenyőtűket. A faágakra helyezzük a csülökdarabot, a száras csombort és a kaprot. Ezután a töltött hengereket is az edénybe tesszük a csülök köré, fölé, körkörösen,szorosan egymás mellé, a tetejére pedig vékonyra vágott savanyú káposztát rakunk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és annyi vizet, hogy épp ellepje a káposztánkat.
Lassú tűzön 2,5–3 óra alatt készre főzzük.
(A recept az Otthontól fűtött tél című szakácskönyvben is megtalálható.)