Receptek

A Bagossy Brothers töltött káposztája

Bagossy Brothers receptje

2025. január 7.

1 kg darált disznóhús (70% hús, 30% zsiradék)


csombor, kapor, hagyma, zsír, rizs


1 kisebb darab füstölt csülök


1 fej gyergyószárhegyi savanyú káposzta


1 dl paradicsomlé


só, bors, fűszerpaprika

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a rizst. Néhányszor átkeverjük, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük pihenni.


A leveleket lefejtjük a káposztafejről, és a levéltövek felé eső vastagabb részeket késsel eltávolítjuk, hogy könnyebben hajtogathatók legyenek. A káposztalevelekbe teszünk kb. 1,5–2 evőkanálnyi húsos tölteléket, a levelet felcsavarva kis hengereket formázunk, két végüket benyomkodjuk a hengerbe.


Az öntöttvas edény aljára keresztbe teszünk két-három vékony fenyőágat, amelyről lefejtjük a fenyőtűket. A faágakra helyezzük a csülökdarabot, a száras csombort és a kaprot. Ezután a töltött hengereket is az edénybe tesszük a csülök köré, fölé, körkörösen,szorosan egymás mellé, a tetejére pedig vékonyra vágott savanyú káposztát rakunk. Hozzáöntjük a paradicsomlevet és annyi vizet, hogy épp ellepje a káposztánkat.


Lassú tűzön 2,5–3 óra alatt készre főzzük.


(A recept az Otthontól fűtött tél című szakácskönyvben is megtalálható.)

töltött káposzta , Bagossy Brothers

További receptek

Kapcsolódó cikkek