Száraz Zsuzsanna receptje
2024. december 21.8-10 savanyított káposztalevél
0,7 kg szálas savanyú káposzta
kb. 1,5 l zöldségalaplé
0,1 kg rizs
0,7 kg gomba
2 nagy fej vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
só
bors
ízlés szerint kömény, kakukkfű, rozmaring, babér füstölt só és füstölt paprika
1-2 gerezd fokhagyma olaj
Tipp:
Laza szerkezet
Vegán töltött káposztát készíteni nem nehéz, de nem lesz olyan állagú, mint a hússal-tojással készült változat. Ha megelégszünk azzal, hogy a káposztalevél tartja egyben a tölteléket, akkor az eredeti recepten nem kell egyebet változtatnunk, mint hogy a húst lecseréljük valamilyen növényi alapanyagra, például jackfruitra, tofura vagy gombára. A vegán töltelékhez pedig jobb, ha az alapanyagokat előfőzzük, -sütjük.
Vágjunk finomra egy fej hagymát, és pirítsuk üvegesre az olajon. A gombát reszeljük le vagy vágjuk apróra, tegyük a hagymához és pirítsuk pár percig, majd szórjuk rá a paprikát. Keverjük a gombát a főtt rizshez, sózzuk, ízesítsük ízlés szerint, és csomagoljuk a savanyúkáposzta-levelekbe. Vágjuk apróra a második hagymát is, a fokhagymagerezdeket pedig felezzük el. Pirítsuk meg egy lábosban, kevés olajon. Szórjuk rá a füstölt paprikát (és a tetszés szerinti egyéb fűszereket), öntsük fel a zöldségalaplével, és sózzuk, ha tetszik, füstölt sóval. Rétegezzük fazékba a szálas káposztát és a töltött káposztaleveleket, öntsünk rá annyit a léből, amennyi ellepi, és kis lángon főzzük készre. A levet be is sűríthetjük rántással vagy habarással, de némi vegán tejföllel dúsítva is finom.
Tipp:
Összeállt töltelék
Ha szeretnénk, hogy a töltelék jobban összeálljon, és a káposztalevélből kibontva is egyben maradjon, tehetünk bele vegán tojáshelyettesítőket. Ezekről korábban már volt szó, a húsmentes töltelékhez használhatunk például keményítőt, csicseriborsó- vagy zabpehelylisztet, és akár őrölt lenmagot is.