A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Süllő (fogas) Gundel módra

Készítette: Merczi Gábor, Gundel Károly receptje

2012. február 16.
  • 60 dkg süllő vagy fogas
  • 30 dkg paraj
  • 15 dkg vaj
  • 40 dkg burgonya
  • 2 dkg reszelt sajt
  • 4 db tojás
  • 1dl tejszín
  • csipetnyi szerecsendió

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Gundel János készítette már ezt az ételt „Balatoni fogas István Főherczeg módra” névvel. Az alábbi étel azonban Gundel Károly szülötte.


ELKÉSZÍTÉSE:
A jó minőségű, főzni való burgonyát – lehetőleg héjában – megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. Hozzákeverünk 2 dkg vajat, sót, 2 db tojást, megszórjuk egy csipet szerecsendióval, majd habosra keverjük és nyomózsákba töltjük. Egy tálalásra is alkalmas, tűzálló edény alját kivajazzuk, középre ráhalmozzuk a sós vízben forrázott maréknyi parajt, amelyre ráhelyezzük a fehérmorzsában panírozott és vajban kisütött vastag halszeleteket. Az egészet leöntjük egy sűrű besamelmártással, és a tetejét meghintjük reszelt sajttal. A tál szélére a nyomózsákkal burgonyakoszorút készítünk, és az egészet addig sütjük, míg a mártás és a burgonya rózsaszínű nem lesz.

A BESAMELMÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
3 dkg liszttel és 5 dkg olvasztott vajjal világos rántást készítünk, amelyet kevés langyos tejjel felengedünk és kiforraljuk. A tűzről levéve 2 tojás sárgáját habarunk bele, felhígítjuk 1 dl tejszínnel és felengedjük egy kis hallével, amelyet a filézett fogas vagy süllő fejéből és gerincéből készítettünk. Amikor elkészült, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük.


spenót , süllő , paraj , vaj , burgonya , sajt , tojás , tejszín , szerecsendió