Száraz Zsuzsanna receptje
2025. október 9.1 közepes vagy 2 kisebb csillagtök (avagy patisszon)
1-2 gerezd fokhagyma
4 ek extraszűz olíva olaj
1/2 csokor kapor
só
bors
fehér bors
50 g feta sajt
marinált citrom
Marinált citrom
Hozzávalók:
1/2 kezeletlen héjú citrom
1/2 citrom leve
1 ek víz
1 tk szójaszósz
1 ek barna cukor
1 csipet só
fehér
bors
A citromot éles késsel vágjuk minél vékonyabb karikákra vagy félkarikákra.
Egy kis lábosban keverjük el a citromlevet, a vizet, a szójaszószt és a cukrot, sózzuk-borsozzuk, majd folyamatos keverés mellett addig melegítsük, amíg elolvad a cukor.
Tegyük bele a citromszeleteket, és nagyon kis lángon főzzük kb. 3 percig. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ismételjük meg ezt még kétszer. Hagyjuk kihűlni.
A csillagtököt vágjuk ketté vízszintesen. Óvatosan kaparjuk ki a magokat, majd a húsát kocka alakban vagdossuk be, ügyelve, hogy ne lyukasszuk ki a patisszon héját.
A fokhagymagerezdeket reszeljük le, keverjük el 2 evőkanál olajjal, és dörzsöljük be vele a patisszonfelek vágott felületét.
Sózzuk-borsozzuk, és süssük szép barnára grillen, sütőben vagy air fryerben (200 fokon kb. 20 perc).
Ha elkészült, hagyjuk langyosra hűlni, majd evőkanállal kanalazzuk ki a patisszonkockákat a héjból, keverjük el a kaporral, ízlés szerinti mennyiségű, apróra vágott marinált citrommal és a morzsolt fetával.
Csurgassuk rá a maradék 2 evőkanál olívaolajat. Ha turmixgépbe kanalazzuk a kész salátát, és selymesre pürésítjük némi zöldségalaplével, ízletes csillagtökkrémlevest kapunk. Tálaljuk hidegen, friss kaporral, pisztáciával, olívaolajjal.