Receptek

Zöldfűszeres-fokhagymás grillezett csillagtök

Száraz Zsuzsanna receptje

2025. október 7.

1 közepes vagy

2 kisebb csillagtök

1 fej fokhagyma

fél citrom leve

2 db, ujjnyi vastag karika kezeletlen héjú citrom

egy csokornyi vegyes friss zöldfűszer (rozmaring, zsálya, kakukkfű, csombor, babérlevél)

fél tk füstölt pirospaprika

1 ek szójaszósz

1 ek olaj

bors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A patisszon szárát vágjuk ki körben, majd kaparjuk ki a belsejéből a magokat. Vagdaljuk be kívülről a mélyedések mentén, átvágva a húsát egészen az üregig, de alul-fölül ne vágjuk végig, hogy egyben maradjon a csillagtök.

Egy kis tálban keverjük el az olajat, a citromlevet, a szójaszószt, a füstölt paprikát, sót, borsot, és kenjük be vele a patisszont kívülről-belülről.

A belső üregbe tegyünk egy karika citromot, rá az alaposan megmosott, megtisztított egész fokhagymafejet és a zöldfűszerek kétharmadát. Ezután jöhet a másik citromszelet, végül zárjuk le a kivágott kobakkal.

A maradék zöldfűszert tömködjük az oldalsó bemetszésekbe. Süssük grillen, sütőben vagy air fryerben szép mogyoróbarnára, az is jól áll neki, ha itt-ott kicsit megpirul. Légkeveréses sütőben 220 fokon kb. 15 perc alatt elkészül, de aki puhábban szereti, sütheti kicsit alacsonyabb hőmérsékleten és hosszabb ideig.

Langyosra hűtve, szétnyitva tálaljuk, meglocsolhatjuk olívaolajjal, joghurttal.

patisszon , csillagtök

Kapcsolódó cikkek