Száraz Zsuzsanna receptje
2025. október 7.1 közepes vagy
2 kisebb csillagtök
1 fej fokhagyma
fél citrom leve
2 db, ujjnyi vastag karika kezeletlen héjú citrom
egy csokornyi vegyes friss zöldfűszer (rozmaring, zsálya, kakukkfű, csombor, babérlevél)
fél tk füstölt pirospaprika
1 ek szójaszósz
1 ek olaj
só
bors
A patisszon szárát vágjuk ki körben, majd kaparjuk ki a belsejéből a magokat. Vagdaljuk be kívülről a mélyedések mentén, átvágva a húsát egészen az üregig, de alul-fölül ne vágjuk végig, hogy egyben maradjon a csillagtök.
Egy kis tálban keverjük el az olajat, a citromlevet, a szójaszószt, a füstölt paprikát, sót, borsot, és kenjük be vele a patisszont kívülről-belülről.
A belső üregbe tegyünk egy karika citromot, rá az alaposan megmosott, megtisztított egész fokhagymafejet és a zöldfűszerek kétharmadát. Ezután jöhet a másik citromszelet, végül zárjuk le a kivágott kobakkal.
A maradék zöldfűszert tömködjük az oldalsó bemetszésekbe. Süssük grillen, sütőben vagy air fryerben szép mogyoróbarnára, az is jól áll neki, ha itt-ott kicsit megpirul. Légkeveréses sütőben 220 fokon kb. 15 perc alatt elkészül, de aki puhábban szereti, sütheti kicsit alacsonyabb hőmérsékleten és hosszabb ideig.
Langyosra hűtve, szétnyitva tálaljuk, meglocsolhatjuk olívaolajjal, joghurttal.