Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 26.- 2 fej közepes hagyma (darabja kb. 80 g), vékony szeletre vágva
- 4–5 ek olívaolaj
- 15 dkg szárzeller, kisebb darabra vágva (vagy a gyökérzeller friss szára és zöldje)
- 20 dkg sárgarépa, szeletre vágva
- 4 db paradicsom, szétnyomva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva, héjastul
- 2 dkg gyömbér, vékony szeletre vagy csíkra vágva
- 1 szál póréhagyma, vékony szeletre vágva
- 2 l víz
FŰSZEREK:
- 1 db babérlevél
- 1 ek szemes bors
- 3–4 szem borókabogyó
- 3–4 szem szegfűbors
- 1/2 db csillagánizs
- 2–3 db szerecsendióvirág
- kevés só
A hüvelyes cukorborsót lobogva forró sós vízbe tesszük 1-2 percre (vagyis blansírozzuk), majd szűrőlapáttal kivesszük, 15-20 másodpercre jeges vízbe merítjük, félretesszük.
A zöldborsót héjastul tesszük a bőséges, lobogva forró vízbe. 30 másodpercnyi forrás után lehúzzuk a tűzről, néhány percig állni hagyjuk, majd szűrőlapáttal kivesszük, jeges vízbe téve lehűtjük. Csak közvetlenül a tálalás előtt pucoljuk meg.
A répát és a karalábét formára vágva kevés vajon megforgatjuk, 1-2 evőkanál alaplevet adunk hozzá, fedő alatt, kis lángon pároljuk (puhuljon meg, de maradjon egy kis roppanása). A készültségi szintet egy hegyes késsel tudjuk ellenőrizni.
Végül összekeverjük az előkészített zöldségeket. Adunk hozzá még kevés vajat és olívaolajat, 1-2 kanál alaplevet. Az egészet serpenyőben összerázzuk, hogy a zöldségen vékony bevonat keletkezzen, és egy természetes szaft.
Aki akar, adhat hozzá késhegynyi keményítőlisztet, de nem többet. (A keményítőlisztet kevés alaplével vagy vízzel külön keverjük össze, így adjuk a mártáshoz.)
TÁLALÁS:
A finomfőzeléket finomra vágott petrezselyemmel vagy turbolyával, esetleg bazsalikommal hintjük meg – vagy mind a hárommal.
Ne ragaszkodjunk a répa-borsó-karalábé hármasához, az alapképletet kiegészíthetjük a legkülönfélébb szezonális zöldségekkel. Például: kucsmagomba, pirított újhagyma, blansírozott és vajba forgatott hónapos retek, újburgonya.
A jó főzelékhez elengedhetetlen a jó alaplé, a legegyszerűbb egy zöldségalaplé. Ezt sokféleképpen készíthetjük a szezon zöldségeiből. A lényeg az, hogy legyen kiegyensúlyozott, egyik zöldség se uralja el az ízét. Ez itt egy példa.
ELKÉSZÍTÉSE:
A fűszereket tüllzacskóba csomagoljuk. A hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. A fűszerek és a só kivételével hozzáadjuk a hozzávalókat, még 3-4 percig „izzasztjuk”.
Ízfokozóként adhatunk hozzá 2-3 evőkanál vietnami vagy thaiföldi halszószt (Ázsia-boltban kapható), ez kiváltja a sót. A lének nem lesz halíze, de erőteljesebb lesz az aromája.
hagyma , olívaolaj , szárzeller , sárgarépa , paradicsom , fokhagyma , gyömbér , póréhagyma , babérlevél , borókabogyó , csillagánizs , szerecsendióvirág , szegfűbors , szemes bors