A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tejfölös fánk

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2019. február 20.

TEJFÖLÖS FÁNK
(15 darab)
Hozzávalók:

  • 0,5+1 dl langyos tej
  • 1 kk cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk só
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 1 ek rum
  • 5 dl olaj vagy libazsír
  • porcukor, házi baracklekvár


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A 0,5 dl langyos tejhez adjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, a közepébe mélyedést formázunk, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját, a tejfölt, a maradék 1 dl langyos tejet, sót, reszelt citromhéjat, rumot, végül a felfuttatott élesztőt.

Robotgépben vagy elektromos kézi keverőgép dagasztókarjával összekeverjük, és homogénre, levegősre dagasztjuk. Nagyon lágy masszát kapunk. Áttesszük egy enyhén kiolajozott, nagy edénybe, majd huzatmentes, langyos helyen 50 percig kelesztjük.

Habkönnyű, nagyon lágy, de formázható tésztává kel. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, óvatosan kissé kihúzzuk, majd 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral borított, lisztezett tepsire helyezzük, és konyharuhával lefedve még 30 percig kelesztjük. Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a fánkkorongokat.

Fedő alatt 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül is 3 percig sütjük. Rácson lecsepegtetjük az olajat. Melegen, porcukorral, lekvárral tálaljuk.


tojás , tejföl , liszt , élesztő , tej , cukor , citrom héja , porcukor , baracklekvár , rum , libazsír

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra