Cikkek

Knap Gábor

2025. október 15.

Epicurean Étterem , Óbuda , Carlos Coelho , André Bicalho

Az egykori Goldberger Textilgyár épületeinek egyikében, a soft openinget követően a nagyközönség előtt is megnyílt az Epicurean Étterem. Az eklektikus és merész, fine dining vacsoraprogramot az elsők között próbáltuk ki.


Hét fogás, plusz Amuse-Bouche és elköszönőfalatkák. Több, mint egész estés vacsoraélményt kínál Óbuda új étterme, az Epicurean, a Pacsirtamező utcában, ahol a néhai textilgyár épülete egyre több gasztroérdekeltségnek ad otthont. Itt van a Winehub, a Culinaris, Buda nemrég nyílt második biopiaca, a BIOBuda, a Cut&Barrel étterem, sőt, a terület most már egy fine dining éttermmel is büszkélkedhet, így talán nem túlzás gasztroszigetről beszélni a néhai Goldberger Textilgyár helyén.

A vendéglátóhely elnevezése árulkodó, az epicurean kifejezést olyasvalakire szokás használni, aki nagyra értékeli a magas szintű gasztronómiai élvezeteket. Ínyenceket vár tehát a hely, amely már megjelenésében sem mindennapi. Az indusztriális helyszín, a kopottas parkoló felől érkezve belül otthonos, csupa fa és márvány burkolatú, elegáns, mégis laza.


A tulajdonos az argentin Carlos Coelho (Matador étterem, Haraszthy Pincészet), tettestársa pedig Michelin-csillagos konyhákban képzett brazil-portugál séf, André Bicalho. A közösen megálmodott vacsoraest élménye pedig időben és térben történő utazás, amely a hosszát tekintve visszakalauzol a sokak által vágyott slow life világba.


Brazíliából a Kárpát-medencébe


Az étterem alkalmanként 14 főt fogad. A vacsora az alagsorban kialakított hordós érlelőtérben indul, a Haraszty „Öreghegy” Brut pezsgőjével. A vendégek a vacsorára hangolódás és az amuse-bouche-ok kóstolása mellett megnézhetik a sonka és szalámi érlelőt is – a benne látható húsok pedig természetesen a tányérokon is visszaköszönnek.



Az ízelítő falatkák alapanyagai részben Óbuda új biopiacáról, a BIOBudáról érkeznek


Az ízelítő falatkák színessége és változatossága sokat elárul arról, mire is számíthatunk az est további részén. André Bicalho és csapata olyan látványra is emlékezetes kóstolókkal indít, mint a Wasabis pie tee (bergamottal, zöldborsóval és koriandermaggal készült ropogós), vagy a Tintahalas „kő” néven kínált falat, füstölt angolnamajonézzel. Az est borait pedig Tüű Péter, kétszeres Magyar Sommelier Bajnok állította össze és prezentálja.

A bemelegítő szakasz után rövid sétát tesznek a vendégek, majd a látványkonyhán keresztül jutnak el a 14 férőhelyes étkezőbe, ahol a hétfogásos menü felfedi a séf életútjának állomásait Brazíliából indulva, több országon átutazva, végül pedig Magyarországra érkezve.



Zselés állagra számítanánk elsőre, de a látszat néha csal...


Pillecukor, english breakfast és a sherry ecet, ami mindent visz


Az Epicurean tehát nem kötődik egyetlen konyhához sem, hanem a séf több mint 15 éves nemzetközi tapasztalatát és a tulajdonos kulturális örökségét ötvözi. A menü nemcsak az évszakok változását követi majd, hanem organikusan változik az alkotópáros inspirációi mentén.

Brazíliát a Caipirinha pillecukor, jamgyökérhab és açai-kaviár képviseli, mindez roppanós kristálykenyéren tálalva. A szín és ízkavalkád vezető vonulata a panna cotta yuzus, kesudiós és citrusos szósza és a korianderolajjal. Könnyed étel, amely egyébként simán működne desszertként is.

Az egyik leginkább eltalált fogás a Spanyolországot idéző garnélatatár, amely fekete fokhagymás ropogóssal (tuille) és sherry ecetből készült sorbet-val kerül a tányérra. Utóbbi egyébként, totálisan uralja a fogás ízét, mégis hagyja érvényesülni a többieket.



Garnélatatár

Tojáshéjból kell kieszegetni az Epicurean „English breakfast” fogását. A lágy tojássárgája, a marinált paradicsom, a gombás duxelles és a baconhab mind ott figyel a tojásban. Hozzá ropogós malackaraj chips, gombaporral és édes babpüré jár. Könnyed és ötletes!

Franciaország a briós, a libamáj és a citromhéjas vaj, Belgium pedig a lassú tűzön főtt vörös márna, a Leffe sörös gofri, kagylóemulzió formájában képviselteti magát. Végül pedig megérkezünk Magyarországra, ahol igazán szaftos mangalicapofa és hagymás-mákos derelye a menü, némi hagymahabbal és pecsenyeszósszal.


English Breakfast élmény egyetlen tojásba sűrítve

Az Epicurean talán leghangulatosabb helyszíne a Polo Lounge, egyben a vacsora harmadik állomása is. Itt már csak a levezetés zajlik, desszertek, kávé és tea formájában. A télikert köré telepített, remekül világított növények és az egykori textilgyár épületei kiváló hátteret adnak ahhoz, hogy kipihenjük az elmúlt órák gasztronómiai utazását.

Az étterem csütörtökön, pénteken és szombaton látogatható, a vacsorák 19:00 órakor kezdődnek.




Kapcsolódó cikkek