Hírek

Kitzinger Szonja Fotó: Falus Kriszta

2025. szeptember 15.

SVÉT 2025 , Magyar Konyha Termelői Díj

A Magyar Konyha stábja a Stílusos Vidéki Éttermiség tatai eseményén adta át a díjakat.


A SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség és a Magyar Konyha magazin stábja a tatai Esterházy-kastély parkjában immár tizedik alkalommal adta át a Magyar Konyha Termelői Díját. Az elismerést idén – 2025. szeptember 13-án – három termelő vehette át. A szakmai elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, Madary Orsolya, a Magyar Konyha lapigazgatója és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át.



A Magyar Konyha standja a rendezvényen


A díjban évente három-három olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségének javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.” Az idei díjazottak a Hollóházi Porcelénmanufaktúra tálját és egy elismerő oklevelet vehettek át a helyszínen Lévai Anikótól, a szerkesztőbizottság elnökétől, Vinkó Józseftől, a Magyar Konyha főszerkesztőjétől és Madary Orsolyától, a lap ügyvezetőjétől.


A díjazottak:


1.) Szalai Ferenc - Mátrai Bivaly


A Mátrai Bivalyrezervátumot Szalai Ferenc agrármérnök alapította, aki a magyar bivaly tenyésztésének szakértője. A rezervátum célja, hogy megőrizze és gazdaságilag is hasznosítsa ezt az ősi fajtát, miközben fenntartja a természetes legelők biodiverzitását.




Szalai Ferenc – a Mátrai Bivalyrezervátum tulajdonosa (a képen bal oldalt látható)


A bivalyok egész évben szabadban, gyógynövényekkel gazdagított hegyvidéki legelőkön nevelkednek, így húsuk rendkívül magas tápértékű, zsírszegény, adalékmentes, vasban és fehérjében gazdag. Termékeik között megtalálható a gyorsfagyasztott bivalyhús különböző részei, hamburgerpogácsa, grillkolbász, szalámi, tatárbifsztek, carpaccio és füstölt sonka.




2.) Ficsor Árpád - Parasztsajt



A dunaharaszti Paraszt Sajt farm kétszáz hektáron gazdálkodik, ahol magyartarka tehenek szabadon járnak be az istállóba, fejéskor maguk választják meg, mikor állnak a fejőrobothoz. A farm alapítója, Ficsor Árpád svájci inspirációból, tizenhat éves korától foglalkozik állattartással és sajtkészítéssel, szerinte a nyugodt állatok adják a kiváló minőségű tejet.



Ficsor Árpád 



Az egész gazdaság biominőségben, saját termesztésű takarmánnyal működik, kaszálókon és legelőkön gyógynövények gazdagítják az állatok étrendjét. Árpád Svájcban tanulta a sajtkészítés művészetét, amelyet helyben, saját kultúrával, adalékanyagok nélkül valósít meg. 






3.) Laczkó Attila



Laczkó Attila családja régóta foglalkozik málnával és szederrel a Börzsönyben, ahol a termőterületek jelentős része mára eltűnt. Attila mintegy másfél hektáron termeszt szedret, amelynek begyűjtését korán reggel végzik, hogy a meleg még ne rontsa a gyümölcs minőségét.




A börzsönyi klímához alkalmazkodó, szárazságtűrő fajtákat telepít, és folyamatosan fejleszti ültetvényét. A gyümölcsöt frissen szállítja a helyi termelői piacokra és Michelin-csillagos éttermeknek. A nehézségek, mint az időjárás szélsőségei, munkaerőhiány és öntözőrendszer hiánya ellenére is optimista, és további bővítést tervez a jövőben. Ezáltal őrzi és táplálja a régió bogyós gyümölcskultúráját.





Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló