Két testvér, egy kiváló séf és egy hangulatos kikötő. A balatonmáriafürdői Port étterem & Panzió 13 éves, épp annyi, mint a Magyar Konyha balatoni gasztrokalauza. Náluk ünnepeltünk.
Ha jó konyhát keresett valaki a Balaton déli partján, évtizedek óta egy étterem neve hangzott el: Kistücsök. Mindenki tudta, a siker egyik titka, hogy a szemesi vendéglő mögött egy összetartó család áll. A családi vállalkozások nem véletlenül viszik sokra. Így volt ez a Balla testvérekkel is, akik szüleik vendéglátós múltját követve egy panziót, majd éttermet nyitottak Balatonmáriafürdőn.
2012-ben nyílt meg a Port – amelynek vezetését Balla György vette kézbe –, és az utóbbi években a Balaton egyik legjobb étterme lett. Ehhez kellett egy jó séf, akit Berki Zsolt személyében találtak meg. A kecskeméti szakács a legjobb iskolákat járta végig: a 2010-es évek neves szálloda-éttermében, a Château Viszben Stefan Gebhardt, majd Klaus Deutsch mann mellett dolgozott, előbbitől a német precizitást, utóbbitól finom technikákat tanult.
„Már akkor arra gondoltam, hogy össze kéne gyúrni a két stílust. Stefan szigorú fegyelmet tartott, Klaus pedig nagyon érzékeny lélek volt, hippis stílusa megjelent a tányérokon is. Sok kis praktikát elleshettem tőle.” Zsolt dolgozott néhány évet Svájcban is, de sokat jelentett neki, hogy 2016-ig folyamatosan versenyzett, tagja volt az ifjúsági válogatottnak, a világversenyekről arany, ezüst és bronzérmék kel tért haza. Négy éve irányítja a Port konyháját. Megszerette a Balatont, és ez látszik a tányérokon.
A környékről szerzik be az alapanyagok nagy részét, a marhahús a Terra Pannoniától, a halak a szentgyörgyvári halastavakból érkeznek. Közel vannak a somogyi erdők, és mivel a tulajdonosok vadásznak, a vadpörkölt állandó szereplő az étlapon. Hagyományos ételek új megközelítésben, kreatív tálalásban – így jellemezhetjük Berki Zsolt konyháját.