Receptek

Rostonsült kacsamáj, mogyorós burgonyapüré, zöld alma

Berki Zsolt/Port Étterem receptje

2025. szeptember 10.
  • 640 g kacsamáj
  • 600 g burgonya
  • 1,5 dl tej
  • 150 g vaj
  • 100 g sós mogyoró
  • 3 db zöld alma
  • 2 dl tokaji aszú
  • 50 g kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs,
  • só, bors, rozmaring, fokhagyma


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A kacsamájat négy szeletre vágjuk, a nagyobb ereket eltávolítjuk, sütésig a hűtőben tároljuk. A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és puhára főzzük. Miután megfőtt, áttörjük, és hagyományos burgonyapürét készítünk tej és hideg vaj hozzáadásával. Sózzuk és hozzáadjuk a serpenyőben megpirított és durvára tört sós mogyorót. Tálalásig melegen tartjuk.

Az almákból egy karalábévájó segítségével golyókat formázunk. Egy edényben feltesszük melegedni a tokaji aszút, hozzáadjuk a kristálycukrot, citromhéjat, csillagánizst és szegfűszeget. Ha felforrt, beletesszük az almagolyókat (fejenként 10 db). Egy-két percig lassú tűzön főzzük, majd levesszük, és hagyjuk kihűlni a fűszeres tokaji aszúban.

Az előkészített kacsamájszeleteket meleg serpenyőben elkezdjük sütni. Ha az egyik fele megsült, megfordítjuk, hozzáadjuk a friss rozmaringot, a zúzott fokhagymagerezdet, sóval-borssal ízesítjük, majd készre sütjük.


Port Étterem , kacsa , burgonya , zöld alma