Receptek

Egészben sült sertésszűz, grillezett puliszka, karfiol, kesudió

Berki Zsolt/Port Étterem receptje

2025. szeptember 12.
  • 800 g sertésszűz
  • 200 g kukoricadara
  • 400 g tej (a puliszkához)
  • 100 g vaj (a puliszkához)
  • 400 g zöldségalaplé
  • 1 db friss rozmaringág
  • 2 kisebb fej karfiol napraforgóolaj
  • 20 g currypor
  • 1 dl szójaszósz
  • 50 g méz
  • 1 dl sötét balzsamecet római kömény őrölt koriandermag

Karfiolpüré:

  • 200 g tej 200 g zöldségalaplé 50 g vaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 60 g kesudió
  • só, őrölt bors rozmaring, fokhagyma, kakukkfű

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A sertésszüzet lehártyázzuk, fél órára 4%-os sóoldatba helyezzük (1 l víz + 40 g só), majd leitatjuk róla a vizet. Az egyik karfiolfejet forrásban lévő sós vízben félig megfőzzük, és jeges vízben sokkoljuk. Közben elkészítünk egy „karfiolpácot”: összekeverjük a szójaszószt, curryport, mézet, balzsamecetet, őrölt koriandermagot és római köményt. Ezzel a keverékkel kenjük be az előfőzött karfiolfejet, amelyet 180 fokos sütőben 20 percig készre sütünk. Miután kihűlt, négy egyenlő részre vágjuk, majd tálalás előtt egy kis napraforgóolajon megpirítjuk.

A puliszkához az alaplevet és a tejet felforraljuk a rozmaring ággal. Ha felforrt, eltávolítjuk a rozmaringot, és sűrű kevergetés mellett hozzáadjuk a puliszkát. Ha megpuhult, vajjal dúsít juk. Folpackkal bélelt tepsibe öntjük, és elsimítjuk a tetejét. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, és serpenyőben aranybarnára sütjük mindkét oldalát.

A karfiolpüréhez vajon meg futtatjuk a felvágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt karfiolt, a tejet, a zöldségalap levet és puhára főzzük. Leszűr jük, lemixeljük, átpasszírozzuk, és hideg vajjal dúsítjuk. A sertésszüzet forró serpenyőben lekérgezzük, sózzuk, borsozzuk, majd 140 fokos sütőben 56 fokos maghőmérsékletig sütjük (kb. 15 perc). Forró serpenyőben körbe pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymát, majd barna habzó vajjal locsolgatjuk. Ezután 5 percig pihentetjük.


sertésszűz , puliszka , karfiol , kesudió

Kapcsolódó cikkek