Haraszti Zsolt receptje
2022. január 11.- 1 kg marhanyak
- 2 kg csicsóka
- 2 db birsalma
- 3-4 db kesudió
- medvehagyma-kaviár
- 20 g petrezselyem
- 2 dl vegán tejszín
- 5 g só
- 1 g bors
- 5 dl étolaj
- 300 g barna cukor
- 300 g víz
A csicsókát megtisztítjuk, feléből pürét készítünk, a másik felét kettészedjük, egyik feléből csipszet, a másikból sült csicsókát készítünk (a textúrák miatt). A püréhez a csicsókát megfőzzük sós vízben, leszűrjük, majd turmixba tesszük a tejszínnel, vajjal, sóval és borssal együtt. A pürét melegen tartjuk.
A csipszhez a csicsókát vékony szeletekre vágjuk, 180 °C-os étolajban ropogósra sütjük. A maradék csicsókát megfőzzük, leszűrjük, kockákra vágjuk, és meleg serpenyőben, lassan aranybarnára sütjük.
A marhanyakat forró serpenyőben kérgezzük: oldalanként fél percig sütjük.
Sózzuk, 140 °C-os sütőben 15 percig sütjük, majd 10 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
A birsalmát kimagozzuk, szeletekre vágjuk, forró cukorszirupban forrázzuk, lehűtjük.
A forró csicsókapürét a tányérra helyezzük, a sült csicsókát rátesszük, mellé helyezzük a birsalmakompótunkat, és kesudiót reszelünk a tetejére. A húst felszeleteljük, rászórjuk a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és tetszés szerint medvehagymakaviárral díszítjük.
marhanyak , csicsóka , birsalma , kesudió , medvehagyma-kaviár , petrezselyem , étolaj , tejszín