Száraz Zsuzsanna receptje
2024. december 29.(12-15 golyóhoz)
1 nagy, érett körte
1 narancs
1 ek barna cukor
3-4 ek morzsolt kéksajt
3-4 ek krémsajt (például mascarpone)
4-5 ek olajos mag, durvára aprítva (a képen dió, pisztácia és törökmogyoró)
1 ek apróra vágott aszalt vörös áfonya
só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint (a mi receptünkben friss rozmaring, kakukkfű és snidling)
A körtéket meghámozzuk és karalábévájóval golyócskákat kanyarítunk belőlük. Egy kisebb edényben karamellizáljuk a cukrot, ráfacsarjuk a narancs levét, és a körtegolyóbisokat pár percig rotyogtatjuk benne. Kivesszük a körtéket, és amíg kihűlnek, a kéksajtot és a krémsajtot összedolgozzuk, sózzuk-borsozzuk, zöldfűszerekkel ízesítjük. A sajtmasszával bevonjuk a körtegolyókat (nedves kézzel könnyebb, és az is segít, ha behűtjük a masszát), végül az áfonyával elkevert magvakba forgatjuk.