Várvizi Péter receptje
2020. július 25.GNOCCHI
HOZZÁVALÓK:
- 1,4 kg cékla, hámozva, kockára vágva
- 250 g kifliburgonya, kis kockára vágva
- 50 g liszt
- 20-25 g tojás (kb. a tojás fele-harmada)
- 2 g tengeri só
- fekete bors, frissen őrölve
- 40 g parmezán, frissen reszelve
- 50 g vaj, hidegen
MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 500 ml céklalé
- 2 db zsályalevél
- 2 g tengeri sóvirág (fleur de sel)
- 10 g vaj, hidegen
- málnaecet (elhagyható)
- csipetnyi bors
TÁLALÁS:
- 100 g sütőtök, felvágva, 180 °C-os sütőben megsütve
- 80 g céklapüré (amit korábban félretettünk)
- extraszűz olívaolaj
A céklát annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Folyamatos habozás közben, kis lángon készítjük, ügyelve rá, hogy sose forrjon lobogva.
A lecsöpögött céklalében kevés sóval puhára főzzük a burgonyát.
A cékla levét felforraljuk, ebben főzzük ki a nudlikat. Nem keverjük. Amikor feljött a víz felszínére, még egy percig hagyjuk a forró vízben, azután szűrőkanállal kiszedjük.
MÁRTÁS ELKÉSZÍTÉSE:
A céklás főzőlébe adjuk a zsályát, majd kis lángon a felére koncentráljuk Sózzuk-borsozzuk, esetleg pár csepp ecetet adunk hozzá, végül a hideg vajat habverővel keverjük bele („montírozzuk”).
Tányérba tesszük a nudlikat, ráöntjük a mártást, melléadunk egy sütőtökdarabot, a két kanál között galuskára formázott céklapürét és pár csepp olívaolajat Vékony szelet friss retekkel és finomra vágott snidlinggel tálaljuk.
cékla , liszt , tojás , kifliburgonya , parmezán , vaj , zsályalevél , málnaecet , sütőtök , tengeri sóvirág , olívaolaj