Magyar Konyha
2024. december 7.aszú , pátyi pincehegy , Kövi Pál , bohócdoktorok , Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Egy nap, amikor az aszút ünnepli a világ, megjelent a bohócdoktorok süteményeskönyve, az erdélyi konyhaművészetet üdvözlik Bukarestben és még karácsony előtt kinyitnak a pátyi pincék. Gasztromorzsák.
Közeleg a Nemzetközi Aszú Nap
A Nemzetközi Aszú Napot minden évben december 10-én tartják meg a leghíresebb magyar desszertbor készítői és kedvelői, arra buzdítva az aszúszeretőket a világ minden táján, hogy ebből az alkalomból bontsanak ki egy palackkal!
A tokaji aszú létrejötte a nemesrothadásnak köszönhető. A Botrytis cinerea gomba megfertőzte bogyók töppednek, és a mazsolához hasonlítanak. Ezeket a töppedt szemeket válogatják ki, édes újborba áztatják, majd préselik. A kierjedt bort fahordókban érlelik. A nemes ital titka, hogy egyedülálló módon áll egyensúlyban benne az édesség és a savak, ennek a kettőnek a jelenléte pedig azt is biztosítja, hogy a borok remekül érlelhetők és már évszázadokkal ezelőtt jól szállíthatók voltak.
Tokaj környékén minden bizonnyal a 16. században már készítettek ilyesmit, az aszú legkorábbi említése a Garay család, 1571-ben kelt öröklevelében található. A Nemzetközi Aszú Nap pedig remek alkalmat kínál a világ egyik legértékesebb desszertborának kóstolására!
Új szintre lépett az ételmentés
2024. november végén elérte a negyvenezredik adagot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Semsei Gastronomy közös melegétel-mentési programja. Az elmúlt egy évben rendezvényekről megmaradt fogásokat juttattak el hajléktalanszállókra, civil szervezetekhez, valamint egyházi és önkormányzati intézményekhez, mindezt a fenntarthatóság jegyében.
A program keretében szigorú élelmiszerbiztonsági szabályokat követve, sokkolóhűtők és hűtőkocsik segítségével szállítják az ételeket, így garantálva azok minőségét, hogy elsőosztályú melegétel kerüljön azok asztalára, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.
Az összefogás az Európai Unióban már bevett gyakorlatot honosított meg Magyarországon, annak érdekében, hogy a megmaradt élelmiszerekből ne hulladék, hanem értékes segítség váljon.
A 40 000. adagot a Hajléktalanokért Közalapítvány vette át. Az Élelmiszerbank és a Budapest Party Service együttműködése segít abban, hogy az általuk támogatott rászorulók minőségi ételekhez jussanak.
Az Élelmiszerbank tervei szerint a következő évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek az együttműködések bővítésére, hogy a program egyszerre csökkentse az ételpazarlást és támogassa a fenntartható jövőt, ezért várják további partnerek jelentkezését.
Erdély konyhaművészetét és Kövi Pál munkásságát bemutató kiállítás nyílt Bukarestben
„Egy magyar úr New Yorkból” - Kövi Pál és az Erdélyi lakoma címmel nyílt kiállítás Bukarestben. A megnyitón Trucza Adorján, a Taste of Trasylvania fesztivál főszervezője elmondta: az Erdélyi lakoma című könyv ma is élő ihletforrás, amelyet a 21. század erdélyi konyhájának megalapozásán ügyködő vendéglátósok, rendezvényszervezők hetente levesznek a polcról.
A soknemzetiségű Erdély konyhaművészetének világhírnevet szerző Kövi Pál erdélyi diákévei alatt sajátította el az együtt élő népek kölcsönös tiszteletét, egymás iránti nyitottságát és inspiráló gasztronómiai kölcsönhatásait - mutatott rá Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a megnyitón. Elmondta: a száz éve született Kövi Pál élettörténete megmutatja a felvidéki, palóc eredetet, Magyarország, Erdély, Románia és kicsit a 20. századi Amerika történetét is.
Az agrármérnöknek készülő, majd hazáját egy ígéretes olaszországi futballista-karrier reményében elhagyó Kövi Pál sérülése után New Yorkba emigrált. Ott egy bukás szélén álló éttermet - a The Four Seasons Restaurant-ot - néhány társával közösen húsz év alatt Amerika legjegyzettebb éttermévé tett, majd immár „gazdag amerikaiként" visszatért Erdélybe, hogy a Ceausescu-diktaúra idején az utolsó pillanatban összegyűjthesse a hagyományos erdélyi ételrecepteket.
Török Róbert, az utazó kiállítás anyagát összeállító Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgatója a megnyitón elmondta: Kövi Pál élete céljának nevezte, hogy 20 év kutatás és 10 év feldolgozó munka után kiadja az Erdélyi lakoma című kötetét, egy anekdotákkal és történetekkel fűszerezett szakácskönyvet. Szerinte a könyv bukaresti bemutatásával is segítik Kövi Pál életcéljának beteljesülését. A tárlat a tervek szerint erdélyi és más romániai múzeumokba vándorol tovább.
Süss mosolyt! – itt a bohócdoktorok süteményeskönyve
Süss mosolyt! címmel megjelent a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány karácsonyi süteményeskönyve. A kötetben gasztrobloggerek és influenszerek 16 receptje mellett bohócdoktorok karácsonyi, kórházi történetei is olvashatók.
Mattyasovszky-Zsolnay Bence, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az influenszerektől kapott különleges, de mégis egyszerűen elkészíthető recepteket tartalmazó kiadványból befolyt összeget a decemberi bohócdoktori vizitek költségeinek előteremtésére fordítják, illetve az akció célja az is, hogy a süteményeskönyv által minél több ember ismerje meg az alapítvány munkáját.
A kötet 500 példányban jelent meg és ezen a weboldalon érhető el.
Adventi hangulatban járhatók be a pátyi kispincék
December második szombatján ismét nyitott pincék várják az érdeklődőket Páty hangulatos pincehegyén, ahol több mint 250 darab, többnyire 100-150 évvel ezelőtt épített pince található.
Ezekből tizenegy lesz nyitva december 14-én, és a program során korántsem csak borokat lehet majd kóstolni, hiszen lesznek különféle sütemények, mézeskalácsok, pizzák és kecskesajtok is!
A szervezők adventi pecsétgyűjtő játékkal készülnek: akik végig járják az összes pincét és összegyűjtik valamennyi pecsétet, egy a pincegazdák által összeállított ajándékcsomagot nyerhetnek!
További részletek és a résztvevő pincék listája itt található.