Receptek

Fűszeres lencsekrém

Fűszeres lencsekrém

Száraz Zsuzsanna receptje (10 adag)

1/2 vagy 3/4 kg fűszeres, hagymás, zöldséges lencsefőzelék (ahogy szeretjük) adja a krém alapját, de ha különleges recepttel dolgozunk, azért vigyázzunk az összhangra!

Hozzávalók:

  • 10 dkg vörös lencse
  • 2-3 ek bor- vagy sherryecet
  • 3 ek szójaszósz
  • 2-3 ek Worcestershire
  • 1 tk szardella
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor snidling
  • néhány szál friss koriander
  • 2 db sült kápia paprika, a héjától és a magoktól megtisztítva
  • néhány babérlevél
  • 1 tk édes pirospaprika (ha nem használunk füstölt lét, lehet füstös)
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 1 db paradicsom a belseje nélkül felkockázva
  • csili, csiliszósz ízlés szerint
  • olíva- vagy szárítottparadicsom-olaj

Elkészítése:
A főzeléket turmixolható állagúra hígítjuk, lehetőleg alaplével vagy húslevessel, és a krémesítés megkönnyítéséhez fel is melegítjük. Melegen beleturmixoljuk a sült kápia felét, a szardellát, fűszerpaprikát, kurkumát, ízesítjük mustárral, szójaszósszal, esetleg csilivel, és ha kell, sóval, borssal. A vörös lencsét fűszeres-babéros, sós, lehetőleg füstölt lében meg- (és lehetőség szerint nem szét-) főzzük. A lével később hígíthatjuk a krémet, ha kell, csak vigyázzunk, ne legyen túl sós vagy fűszeres tőle. A megfőtt vörös lencséről leöntjük a fölösleges levet, belekeverjük a nagyon apróra vágott lila hagymát és ráöntjük az ecetet. Hagyjuk kicsit állni, ha levet enged, leszűrjük, és a nagyon finomra vágott kaprival, a paradicsomkockákkal, a maradék, apróra kockázott sült kápiával, a felaprított zöldfűszerekkel és kevés olívaolajjal együtt a krémbe keverjük. Ehetjük pirítóssal vagy zöldséghasábokkal, kínálhatunk hozzá mustárt, lila hagymát.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.