Hírek

Magyar Konyha

2025. július 17.

prosecco , Mionetto , olaszország , bor

Az olaszok világhírű proseccoja mára a modern életérzés, a stílus, a könnyedség és a frissesség szimbólumává vált. Itt van minden, amit tudni kell erről az immár másfél évszázada létező italról!

A manapság ismert prosecco 1880-es években lopta be magát a szőlőből készült alkoholos italok fogyasztóinak szívébe. Akkoriban az észak-olaszországi Veneto régióban működő Mionetto családi pincészet kezdte meg a nagyobb léptékű termelését és forgalmazását. Az alapító Francesco Mionetto célja az volt, hogy az ókorból ismert, újragondolt proseccóval megmutassa a szülőföldjén őshonos Glera szőlő különleges karakterét, ezáltal egy tiszta, természetes és stílusos italt alkotott meg. Bár proseccót már korábban is készítettek a térségben, a Mionetto volt az, aki valóban feltette az ital nevét a világtérképre.


A határ a csillagos ég


A Glera azóta is a prosecco legfőbb alapanyaga: az előírások szerint az elkészítéshez felhasznált szőlőnek legalább a nyolcvanöt százalékát kötelezően ez a fajta adja. Emellett a habzóbor legfeljebb tizenöt százalékban tartalmazhat Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Verdiso, Perera, Bianchetta Trevigiana, vagy (a Prosecco Rosé esetében) Pinot Nero szőlőfajtát. Bár sokan úgy tudják, a prosecco kizárólag Glera szőlőből készülhet, ám a kis arányú házasítás hosszabb ideje engedélyezett. Oka és egyben célja elsősorban az ízprofil finomítása, az évjárati egyensúly megteremtése és az újonnan felmerülő piaci igények lekövetése volt.




Mára a prosecco a világ egyik legtrendibb italává vált. 2024-ben globálisan mintegy 671 millió palack proseccót értékesítettek. Egyes becslések szerint pedig az idén további tíz százalékkal növekedhetnek az eladások, meghaladva a 720 millió palackot. E számokat hallva minden bizonnyal Francesco Mionetto is elégedetten csettintene, és nyilván örömmel töltené el az a hír is, hogy a nevét továbbörökítő Mionetto prosecco ma a világ piacvezető nemzetközi márkája, amelyből éves szinten a világ hetven országban több mint 42 millió palackkal fogy.

A prosecco titka minden bizonnyal az egyszerűsége – áll a Mionetto prosecco közleményében –egy könnyed, friss és gyümölcsös ital, amely nem igényel különleges alkalmat, mindig szerethető, ezáltal ő maga teszi különlegessé a pillanatot.


Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló