Hírek

Orbán Szilvia

2022. június 28.

Bár a Port Ellen és a Brora szeszfőzde a nyolcvanas években lehúzta a rolót, az ott készült, nemes skót whiskyből még maradt néhány hordónyi. Az elképesztően ritka italok természetesen egy vagyont érnek.

Általános szabályként elmondható, hogy minél tovább érlelődik egy whisky a hordóban, annál jobban vágynak rá az emberek.

A „világ legrégebbi skót whiskyje” címért folytatott csatában jelenleg a The Macallan áll nyerésre, ugyanis a szeszfőzde februárban jelentette be, hogy egy 81 éves palack van a birtokukban, ezzel pedig letaszították a trónról a Glenlivet 80 éves italát.



De ha csak azt a minimum három évet nézzük, ameddig a Scotch-okat kötelező érlelni, akkor is elmondható, hogy a hordóban töltött idő a whiskyk esetében bizony nem kevés. S épp az érlelési idő hosszúsága miatt néha az a fura helyzet is

előfordul, hogy a hordóban pihenő ital túléli magát a szeszfőzdét, ahol készült

– a tapasztalat pedig az, hogy ahogyan a híres zenész halála után megjelentetett, addig kiadatlan dal, úgy az ilyen whisky esetében is hatványozott az emberek érdeklődése. Ha pedig a megmaradt hordóban nem egy-két éves, hanem egy ennél jóval idősebb skót whisky van, akkor az a mai, vad Scotch piacon burtálisan magas vételárakat jelent. 

Pontosan erre számított a Diageo, a világ egyik leghatalmasabb italgyártója a Sotheby’s aukciósház azon az árverésen, ahol két, ilyen ritka szellemhordót kínáltak megvásárlásra, június 14-én. Az egyik hordóban egy Port Ellenből származó, 1979-es whisky lapult, míg a másikban a Brora 1982-es itala várta új gazdáját – az előzetes latolgatások arról szóltak, hogy mindkettő legalább egymillió dollárért kelhet majd el az aukción.



Érdekesség, hogy mindkét szeszfőzde – amelyek népszerűsége folyamatosan növekedett a bezárásukat követő időszakban – hamarosan ismét új whiskyvel lép a piacra: a Brora több évtizednyi kihagyás után tavaly májusban indította újra a munkát, míg a Port Ellen jövőre tervezi a rebootot. Mindez pedig azt jelenti, hogy

a fenti hordók „szellem státusza” rövid időn belül okafogyottá válik.



A két ritka tétel a Diageo Kiváló Hordók nevű programjába is bekerült, és az árverésre kiadott leírásban azt írták róluk, hogy „a világ legritkább és legértékesebb hordóinak egyikei, amelyek a Brora és a Port Ellen folyamatosan apadó szellemhordó készletéből valók”. A szakértők az italok értékét egyenként 880 ezer és 1,5 millió dollár közé teszik, már csak az volt a kérdés, hogy tényleg megér-e valakinek ennyit ez a két hordó Scotch. A bevétel 5 százalékát mindenesetre már előzetesen felajánlották a Care International Ukrajnát támogató számlájára. 

Az aukción végül mindkét hordó 875 ezer fontért, vagyis valamivel több, mint 1 millió dollárért (ez több, mint 403 millió forint) talált új gazdára.



Ezek a különleges szellemhordók a hozzáértők szerint tökéletesen megérik az árukat, hiszen az esetükben korántsem holmi maradékról van szó. A Sotheby’s nem győzte hangsúlyozni: a Kiváló Hordók programban olyan italok kapnak helyet, amelyeket

„a keverőmesterek egyenként, a minőségük alapján, saját kezűleg választanak ki, és mint ilyenek, szeszfőzdéjük karakterének legkiválóbb, legpáratlanabb képviselői”.

De nézzük, hogy ez mit is jelent konkrétan. A Port Ellen hordója a Diageo készletének legértékesebbje, és nagyjából 102 palack Scotch-ot rejt magában, míg a Brora-hordó a szeszfőzde legrégebbi, eladásra kínált tétele, amelyből körülbelül 145 üveg nemes skót whisky nyerhető. Az ajánlatot tovább édesítette, hogy a nyertes licitet adó vásárlónak lehetősége van a Diageo szakértőivel is együtt dolgozni a hordók esetleges továbbérlelésének szakszerű kivitelezésében.



„Amikor megkóstoltam a ’82-es Brorát, egyszerűen megdöbbentett az elképesztő minősége –

a gazdag, kompótos-gyümölcsös aromák csak még jobban kiemelték a szeszfőzdére oly jellemző, enyhe tőzegelés karakterét”

– magyarázta a Sotheby’s whiskytudora, Jonny Fowle. „A Port Ellen hordójának mesterkurzusa pedig hűen tükrözi a hetvenes évek Islay stílusát, füstösségét, s az italon jól érződik a hordóból származó aroma is, ami – különösen, ha az ital egy már bezárt szeszfőzdéből származik

– pontosan az a stílus, amit a legnagyobb mai gyűjtők a leginkább keresnek.”



A hordókat megvásárló gyűjtők végül még egy különleges élményben részesülhetnek: lehetőségük nyílt arra, hogy egy-egy, nemzetközileg elismert művész készítsen a whiskyjük által ihletett, egyedi, megismételhetetlen alkotást. A Port Ellen-hordó mellé – megbízása esetén – egy Ini Archibong szobor jár, míg a Brora hordójához Trey Ratcliff fotóművész készíthet exkluzív képet.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek