Receptek

Sajttal szórt mini rúd

Sajttal szórt mini rúd

Nem vitás, hogy manapság a pékek forradalmát éljük. A fogyasztók egyre igényesebbek és tudatosabbak, nem vesznek meg akármit. Hódít a kovászos kenyér, számos olyan pékség nyílik, amely minőségi termékekkel lép a piacra – ami örvendetes, hiszen a kenyér és a többi pékáru az alapélelmiszereink közé tartozik. Ezzel párhuzamosan egyre többen próbálják ki magukat otthon is, divat kovászt nevelgetni, kenyeret, kiflit, stanglit sütni a családnak. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani új rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere irányításával mutatjuk be: nem ördöngösség kötényt kötni és belecsapni a liszteszsákba.

SAJTTAL SZÓRT MINI RÚD

(Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje)

Hozzávalók:

  • 540 g liszt + 60 g liszt a tészta hajtogatásához
  • 280 g tej
  • 10 g cukor
  • 60 g vaj + 240 g vaj a hajtogatáshoz
  • 60 g sajt
  • 15 g só
  • 30 g élesztő
  • 1 db tojás

Előkészítése:
240 g vajat összekeverünk 60 g liszttel, úgy, hogy állagra kenhető maradjon, majd hűvös helyre rakjuk.

A tészta összeállítása:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, úgy, hogy a liszttel összekevert vajat a kinyújtott tésztába be tudjuk burkolni. Ezután a tésztát ujjnyi vastag téglalap alakzatra nyújtjuk, majd a következőképpen hajtogatjuk: a tészta 1/3-át 2/3 részig visszahajtjuk, és a maradék tésztarészt ráhajtjuk a tetejére. Így kapunk 3 réteg tésztát.

A behajtogatott tésztát 15-20 percre hűtőbe tesszük. Hűtés után az előző hajtogatási műveletet megismételjük, és újra hűtjük kb. 15 percig.

A tésztát ezután ujjnyi vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval hosszúkás rudakká vágjuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. Lekenjük tojássárgájával, és megszórjuk reszelt sajttal.

Ezután kelesztjük, kb. a tészta vastagságának kétszereséig. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és a rudakat 12-15 perc alatt készre sütjük.

AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.