Magyar ízek

Nábelek Zsófia, képek: Facebook

2020. augusztus 19.

étterem , vendéglátás , koronavírus

A koronavírus-járvány látványosan ledarálta a vendéglátás minden formáját, és amíg a házhozszállítás felfutott (és azóta is dübörög), sok hely örökre bezárt, átalakult vagy épp nyáron nyitott új helyként. Összegyűjtöttük, milyen változások történtek a magyar gasztronómiában március óta.

Akik nyitottak


Huszár Krisztán már júniusban belevágott a Vietnamigulyas.hu HK nyitásába, ami tulajdonképpen

az első nap óta az egyik legmenőbb új étterem.


A vietnami gulyás, amit Huszár először a már rég bezárt Beszállóban mutatott be először, itt több verzióban is kérhető, de van zöldmangó saláta, Molnár János féle kecskesajtok és desszertek is.

Júliusban nyitott Tiago & Éva Esséncia nevű étterme a Sas utcában, aminek a stílusa a fine dining és a fine bisztró között van félúton, ízekben pedig a portugál-magyar konyha jellegzetességeit ötvözik

Bár az év elejére tervezték az indulást, végül augusztus közepén nyitott meg a Frida a Pozsonyi úton - borbár, étterem és kávézó egyben, ahol úgy tűnik, a pizza is hangsúlyos lesz, ehhez pedig pizzaszakácsot keresnek.

A Dobrumba tulajdonosai átmerészkedtek Budára: augusztusban nyitották a Pingrumbát, ami a Dobrumba testvéreként az étlapon a közel-keleti ízek mellett perzsa és észak-afrikai is felsoroltat.

Annyira bejött a Babka karantén alatt indított házhoz szállítása, ami mellett

az étteremben termelői jóságokat lehetett venni,


hogy egy kisebb egységgel a Móricz Zsigmond körtéren Babka Deli néven folytatják a projektet egy csemegebolttal az újlipótvárosi bázis mellett.

A Desszert.Neked a karantén elején hamar bezárt, rendeléseket sem fogadtak, most viszont óvatosan és lassan, de újranyitottak.

A Balatonnál is jelentek meg újak, mint a Kikötő Csobánc vagy a Káli Cool Káptalantótiban, augusztus 20-án pedig az Andriska Pékbisztró is elindult, de ígéretes a badacsonyi családi vállalkozás, a La Téne desszertműhely is.

A Sáo és a Khan tulajdonosai is új hellyel bővültek, már az Arany János utcában is kipróbálhatjuk a modern és klasszikus thai ízek egységét a Quí-ben.

A By Beans Coffee, Budapest egyik legjobb kávézója Budán két helyen is erősített:

megtaláljuk őket a Fény utcai piac oldalában az Auguszttal szemben,


Bányai László kávékkal, és becsatlakoztak a NOS  csapatához Hitka Viki és Katona Évi mellé.

Nem étterem ugyan, de a hazai gasztronómiai könyvpiac vezetője, a Cookbooks is új, tágasabb helyre költözött, ahol Fekete Antonio fotós válogatja a világ legjobb szakácskönyveit.

+1: Úgy tudjuk, hogy a város egyik legjobb pizzázója, az igazi, fatüzelésű kemencében nápolyi pizzát készítő Igen hamarosan új egységet nyit a pesti oldalon!

Akik bezártak


Azt, hogy a koronavírus-járvány hogyan darálta le hónapokig a vendéglátást és turizmust, nem igazán kell magyarázni, az elsők között zárt be hét év után a Funky Pho: a 80 százalékos forgalomcsökkenés miatt teljesen ellehetetlenült a működésük. A

terveik szerint remélhetőleg új helyen tudják folytatni.


Aztán ott volt az újlipótvárosi Le Poulet, ami megmutatta, hogy grillcsirkét is lehet prémium minőségben készíteni.

A Baraka sem bírta el a tavaszt, ők már nem nyitnak ki, de a legtöbb fine dining hely határozatlan időre zárva tart - egyelőre nincs információnk a Gundel, a Salon vagy az Onyx sorsáról, ahogy a Ráday utcai Costes sem nyitott ki, viszont a Costes Downtown és a Costes Lupa most is működik, utóbbinál vendégséfek is főztek egész nyáron. Mészáros Ádám, a két Michelin-csillagos Onyxtól még tavasszal jött el, azóta pedig

a Felix Kitchen&Barhoz tartozó cégcsoport kreatív séfjeként folytatja pályáját.


Fontos hír, hogy a tavaly óta Michelin-csillagos Babel eléről távozott Veres István, aki teljes erővel a Bocuse d’Or európai válogatójára készül, amit jelen állás szerint október 15-16-án tartanak Tallinban. Úgy tudjuk, hogy a korábban a Kioskot is üzemeltető cégcsoporthoz tartozó Kiosk Buda sem működik már. Nem nyit már ki a Kazinczy utcában a Soul Food sem.

Jó hír viszont, hogy az Alabárdos csapata egy az egyben a Dunapark Kávéházba költözött, szóval ha más helyen is, de Mogyorósi Gábor ételei továbbra is elérhetőek.

Akik átalakultak


A Gerbeaud-ház egységei közül az Émile még május végén újranyitott, a Gerbeaud-Café viszont a házhozszállítás után megtartotta a visszafogott kínálatát nyomottabb árakon, ez lett a Petit Gerbeaud, ahonnan továbbra is lehet rendelni.

Átalakult a Pesti István által vezetett tatai Platán Bisztró, ahol a régóta tartó építkezés után most jutottak el oda, hogy fizikailag is kétfelé választották az éttermüket, és a most üzemelő bisztró mellett kialakítanak egy belső szentélyt is, ahol a séf fine dining stílusban elővezetett menüjeit lehet majd kóstolni.

Mizsei János és a MÁK csapata a nyári szezonra Balatonakarattyára költözött egy pop-up egységgel, egyszerűbb, de azért kifinomult fogásokkal. Úgy tudjuk, ősszel tervezik az újranyitást Budapesten.

A bulinegyed közepén lévő Cupákos a rántott karajról, kolbászokról és ropogósra sült csülkökről volt ismert, idén viszont könnyítettek a kínálaton, azóta pedig Dobka néven működik, de ugyanaz a csapat dolgozik a konyhán Tasnádi Ákos séf vezetésével.