A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

A legegyszerűbb, nagyikaféle sárgabaracklekvár

Saly Noémi receptje

2017. augusztus 7.
  • 5 kg érett sárgabarack
  • 2 kg cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
ESZKÖZÖK:
vájdling, nagylábos, kavarókanál, üvegek, celofán

ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott, megszikkasztott barackot kimagvaljuk, rázúdítjuk a cukrot, alaposan átkeverjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára hűvös helyen, letakarva állni hagyjuk. Másnap megfőzzük – a habját menet közben leszedegetjük, én többnyire rögtön csinálok belőle egy nagy adag barackos joghurtot –, jó forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, mehet a dunsztolókosárba, kész. Menet közben keverni kell, ne hagyjuk magára, mert csúnyán oda tud kapni.

Ne főzzük túl nagy lángon, se túl sokáig, mert a cukor könnyen karamellizálódik, és szép napsárga helyett rőtbarna dzsemünk lesz.

Persze az is finom tud lenni, de mégse „olyan”. Ízlés dolga, hogy ki mennyire főzi szét, a magam részéről dzsempárti vagyok, darabosra hagyom. A héjjal meg pláne nem vesződöm, az úgyis nyomtalanul eltűnik. Bár ismertem olyan háziasszonyt, aki a barackot egy percre forró vízbe mártva akkurátusan lehúzta. A lekvárja világosabb színű lett, de ízre a miénk jobb: a héjban remek aromák rejtőznek.CIFRÁZZAM?
A kajszi két legjobb cimborája a levendula és a rozmaring. Mindkettőnél ügyelni kell, hogy a virágok, levelek, ha frissek is, legyenek teljesen szárazak, amikor beletesszük a dzsembe. Kilónként egy marék levendulavirág vagy 15-20 rozmaringlevélke pont elég.

FELHASZNÁLÁSA:
A sima dzsem reggelire egy croissanthoz, brióshoz; a klasszikus rácsos linzerhez, női szeszélyhez, hájas kiflihez; palacsintára, tejbegrízre. Az illatos változatok tapasztalatom szerint túrós sütikhez és turmixba a legjobbak, de a rozmaringosat odatehetjük egy kérges-pirosra sült kacsacomb mellé is.
baracklekvár , lekvárok , sárgabarack , cukor