Receptek

Alfalusi paszulyleves

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. augusztus 27.
  • 50 dkg tarkabab, előző éjjel beáztatva
  • 1 db kisebb (vagy 1/2 db nagyobb) füstölt csülök
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 cs kapor
  • 2 fej saláta, felcsíkozva
  • 3-4 ek fehérborecet
ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

A babot előző este hideg vízbe  beáztatjuk. Másnap először csak a füstölt csülköt kezdjük el főzni: nagy lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd hozzáadunk egy egész hagymát (nem kell hámozni), 2 gerezd fokhagymát és egy babérlevelet.

Kb. egy óra után hozzáadjuk a beáztatott, átöblített babot.


Ezzel addig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul, kb. még további egy órát.

A tejfölt csomómentesre keverjük a pirospaprikával, hozzámerünk a forró léből, majd visszaöntjük és elkeverjük. A keményítőt egy kis edénykében csomómentesre keverjük néhány kanál vízzel, ezzel sűrítjük be a levest.

A csülök csontjáról lefejtjük a húst, kisebb darabokra vágjuk. A salátaleveleket felcsíkozzuk, és a forró levesbe dobjuk, ahol azonnal összeesik. Végül ecettel ízesítjük. 


tarkabab , füstölt csülök , hagyma , fokhagyma , babérlevél , pirospaprika , tejföl , keményítő , kapor , saláta , fehérborecet

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra