A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Almás, zelleres tortelloni

Lőrincz György receptje

2018. február 2.
  • 15 dkg rétesliszt
  • 15 dkg BL 55-ös liszt
  • 2 dkg só
  • 2 dkg cukor
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • víz, amennyit a tészta felvesz
  • 4 db zöld spárga
  • 4 db fehér spárga
  • 4 db retek
  • 2 szál rebarbara
  • vegyes fűszernövények ízlés szerint (koriander, turbolya, kapor, petrezselyem)
  • 4 szál angolzeller
  • 2 db zellergumó
  • 1 db zöld alma
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 l zöldségalaplé
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
GYÚRT TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A liszteket, az egész tojást és a 3 tojássárgáját, a sót, a cukor felét és a 0,5 dl olívaolajat összegyúrjuk rugalmas, sima állagú tésztává annyi vízzel, amennyit felvesz (lisztenként eltérések lehetnek). Lefóliázzuk, pihentetjük kb. 30 percig hűtőben.

ZELLERPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A gumókat meghámozzuk, daraboljuk.

A salotta hagymát és a gerezd fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt zellergumót, rövid ideig dinszteljük, majd zöldségalaplével felöntjük, puhára pároljuk. A készre párolt zellergumókat magas fordulatszámú mixerrel pürésítjük, majd kettéosztjuk.  Az egyik felét félretesszük.

Az angolzeller felét és a zöld almát apró kockákra vágjuk, majd hozzákeverjük a püréhez.

A püré másik felét a tejszínnel és a vajjal tovább krémesítjük, pürésítjük. A spárgákat, a rebarbarát, illetve a retket éles pengéjű hámozókéssel vékony szalagszerűre szeleteljük, majd jeges vízbe áztatjuk.

Az angolzeller másik felét az extra szűz olívaolajjal magas fordulatszámon összeturmixoljuk, pürésítjük, majd finomszűrőn átszűrjük. A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kerekre kiszaggatjuk, az almás angolzelleres sűrű pürével töltjük, majd formázzuk, és sós lobogó forró vízben készre főzzük.

TÁLALÁS:

A tányérra egy kanál segítségével csík formában felkenjük a krémes zellerpürét, minden csíkhoz tálalunk egy tortellonit, majd a jeges vízbe áztatott zöldségekkel és a friss fűszernövényekkel díszítjük, tálaláskor az angolzelleres olajjal megöntözzük.


tészta , zeller , alma , salotta , rebarbara , cukor , , tejszín , zöldalma , finomliszt , rétes liszt , zöld spárga , fehér spárga , retek , olívaolaj , tojás , angolzeller , zöld alma , vaj , zöldségalaplé , fokhagyma

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra