Receptek

Amedei csokoládé-sós karamella tarte

Bana Eszter receptje

2020. július 28.

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 140 g kristálycukor
  • 2 db felvert tojás
  • 300 g liszt

CSOKOLÁDÉGANACHE
HOZZÁVALÓK:

  • 500 g Amedei csokoládé (70%-os)
  • 400 g csokoládé (54%-os)
  • 1 l tejszín
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj

SÓSKARAMELL-SZÓSZ
HOZZÁVALÓK:

  • 225 g kristálycukor
  • 80 g víz
  • 80 g glükóz
  • 13 g vaj
  • 1 l tejszín
  • 40 g finom kukoricaliszt
  • 13 g nagy szemű tengeri só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
Robotgéppel összekeverjük a vajat és a cukrot, míg összeáll, majd hozzáadjuk a tojásokat, ezt is jól elkeverjük, hozzáadjuk a liszt felét, majd amikor sima a massza, a maradék lisztet is.

Csak addig keverjük, míg sima lesz, és amint összeáll a tészta, fóliába csomagolva legalább 30 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.

Ez után körülbelül fél centiméter vékonyra nyújtjuk, és kivajazott (ehhez a mérethez 24 cm átmérőjű, 3 cm magas) tortakarikába helyezzük (ügyelve, hogy a sarkok épek legyenek, szépen ki legyenek alakítva).

Bentről kifelé haladva a formába simítjuk a tésztát, majd végiggurítjuk a sodrófát a tortaforma tetején, és így levágjuk a felesleget. Három rétegben kibéleljük fóliával a tortaformát, majd rizst öntünk bele, ügyelve, hogy mindenhol kitöltse (így nem hólyagosodik fel a tészta).

165 °C-on 15 percig sütjük, majd kivesszük a rizst, és még 15 percre visszatesszük.

Mikor szép aranybarnára sült, kivesszük és hagyjuk a formában kihűlni.

CSOKOLÁDÉGANACHE ELKÉSZÍTÉSE:

Mindkét csokoládét tálba tesszük (az Amedei kézműves csokoládéüzem Toscanában), egy lábosban felforraljuk a tejszínt, majd mikor forr, a felét a csokoládéra öntjük, jól elkeverjük, majd ráöntjük a maradékot is, és sima masszává keverjük.

A végén kis darabokban hozzáadjuk a vajat, addig keverjük, míg teljesen el nem olvad, majd félretesszük.

SÓSKARAMELL-SZÓSZ ELKÉSZÍTÉSE:
Felforraljuk a tejszínt, levesszük a tűzről, és hagyjuk állni. A glükózt, a cukrot és a vizet egy nagy lábosban elkezdjük nagy lángon főzni.

Addig hagyjuk forrni, míg sötétbarna színe és enyhe égett, pirult szaga lesz, ekkor gyorsan hozzákeverjük a felmelegített tejszín felét (vigyázva, pont azért a nagy lábos és első lépésben a folyadék fele, mert a karamell erőteljesen felhabzik).

A kukoricalisztet kevés meleg tejszínnel simára keverjük, majd a tejszín maradékával együtt a karamellhez adjuk. Újraforraljuk, és hagyjuk kicsit forrni, hogy kiforrjon a liszt, majd levesszük, hozzáadjuk a vajat és a sót, sűrű szűrőn leszűrjük és hagyjuk állni.

ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Mikor minden alkotóelem elkészült és szobahőmérsékletűre hűlt, a tortaformát 1/3-ig megtöltjük csokoládéganache-sal és hűtőszekrénybe tesszük, míg a csokoládérétegen bőr képződik, majd kivesszük, és a torta magasságának 2/3-áig feltöltjük karamellszósszal. (Ha a karamell túlságosan kihűl, és nem tudjuk önteni, akkor nyugodtan melegítsük újra.)

Tegyük vissza a hűtőbe, hagyjuk, hogy ez is bőrösödjön, szilárduljon, majd töltsük fel a tészta maradék 1/3-át ganache-sal, egészen a tetejéig.Szobahőmérsékleten 15 percig hagyjuk állni, majd hűtőben 30 percig.

Ezután 16 szeletre vágjuk (legszebben forró vízből kiemelt, majd szárazra törölt késsel tudjuk szeletelni), tálaláskor nagy szemű tengeri sót vagy sópelyhet hintünk rá, mellé pedig egy kanál tejfölt teszünk.


Amedei csokoládé , vaj , tojás , liszt , csokoládé , tejszín , kukoricaliszt , glükóz , nagy szemű tengeri só

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra