Receptek

Blaha Lujza tortája

Blaha Lujza tortája

Auguszt Olga receptje

Egyre gyakrabban van igény a laktózmentes süteményre, így a puncstorta mellett az a nagyon egyszerű, de finom linzertorta is az asztali kínálat része lehet, melyet a nagy tragika lakodalmán szolgáltak fel. Dravetzky Balázs, az asztali örömök historikusa így ír róla: a hagyomány szerint egy szabadkai cukrászmester kreálta Blaha Lujza esküvőjére a később a művésznő nevével híressé vált tortát. Abban az időben Szabadka cukrászata sok országos, sőt a határokon túl is elismert mestert foglalkoztatott. A nemzet csalogánya egyébként háziasszonyként is híres volt, füstölt hússal készült lencsefőzelékét például az újságírók is dicsérték, szegedi paprikása és kapros túrós lepénye után Munkácsy Mihály is megnyalta a száját, bélszínszeletének receptje korabeli szakácskönyvekbe is bekerült. Lekvárjaira, liktáriumjaira (gyümölcsízek) és befőttjeire még Erzsébet királyné is kíváncsi volt.   

EGYSZERŰ BARNA LINZER

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg dió
  • 5 db tojássárgája
ELKÉSZÍTÉSE:

A finomra darált diót a liszttel, a cukorral, a szobahőmérsékletű vajjal és a tojássárgájával egy tálban összegyúrjuk. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kezünktől és a mozgástól felmelegszik a tészta, olvad a vaj, és egy idő után már nem összeáll, hanem morzsalékos lesz, cukrásznyelven "leég".

Hűtőbe tesszük. Előző nap is be lehet gyúrni, egy éjszaka alatt annyira lehűl, hogy kényelmesen lehet vékony lapokra nyújtani másnap. Ha kinyújtottuk, kivághatunk belőle három egyforma átmérőjű kört, így tortaformánk lesz. De lehet téglalapokat is vágni, akkor négyzetes süteményszeleteket készíthetünk. Helytakarékos megoldás a négyszögletes alakú a sütésnél. A lapokat előmelegített sütőben kisütjük, 160 °C fokon, aranybarnára.

A málnalekvárt megmelegítjük, ezek után a lapokra kenjük. Egymásra helyezzük.

A tetejét is áthúzzuk meleg lekvárral. Végül rózsaszín fondant-nal bevonjuk.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább