Receptek

Bodzás-epres tányérdesszert

Jahni László receptje:

Bodzás-epres tányérdesszert

Jahni László éttermi körülmények között főz, ezért a megadott arányok szokatlannak tűnhetnek. Az adagokat annyival kell megszorozni, ahány főre készítjük.

(1 fő részére)

HOZZÁVALÓK:
  • 10 dkg eper 
  • 5 dkg cukor 
  • 1/3 db citromnád 
  • 1 dl tej 
  • 10 g búzadara 
  • 0,5 dl tejszín 
  • 3 db bodzavirág 
  • 0,1 db vaníliarúd 
  • 1/2 lap rétes 
  • 1/4 citrom leve 
  • 1 kk tejszín 
  • 1/2 kk glükóz 
  • porcukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret felfőzzük, cukorsziruppal, citromnáddal finom szűrőn átszűrjük, kihűtjük. A tejben felfőzzük a búzadarát a bodzavirág 1/3 részével, a cukorral és a vaníliarúddal, pici sóval ízesítjük. Ha kezd kihűlni, felvert tejszínhabbal lazítjuk. 2 cm vastag formába töltjük, majd kihűtjük. A réteslapot kettéhajtjuk, megkenjük közte olvasztott vajjal, és meghintjük porcukorral. Késsel vagy konyhai ollóval a kívánt formára vágjuk, és két sütőlap közt 190 °C-on pirosra sütjük. A glükózból citromlével, 1 dl vízzel, kiskanál tejszínnel és bodzavirággal elkészítjük a szorbet alapját. Alaposan átturmixoljuk, finom szűrőn átszűrjük, és pacojet tégelyben kifagyasztjuk.
 
A tányér aljára öntjük az eperlevest pár darabka eperrel, rárakjuk a réteslapot, a bodzadarabokat a tetejére, és megint réteslapot. Erre tesszük a bodzaszorbetet.
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.