A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csokoládés-málnás tarte

Szász Kinga receptje

2018. március 7.

(15 db 8 cm átmérőjű tarte)
TARTE-TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

 • 225 g liszt
 • 35 g kakaópor
 • 125 g vaj
 • 60 g Koronás Porcukor
 • 1 db tojás
 • 1 csipet só

MÁLNATÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

 • 350 g friss vagy fagyasztott málna
 • 20 g Koronás Kristálycukor
 • 3 g lapzselatin
 • rózsabors (ízlés szerint, mozsárban törve)

CSOKOLÁDÉGANACHE
HOZZÁVALÓK:

 • 3,5 dl habtejszín
 • 230 g étcsokoládé (64%-os)
 • 80 g tejcsokoládé (33%-os)

ADAG: 15 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

TARTE-TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és tésztát gyúrunk. Hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.


A 8 cm-es tarte-karika mélységének megfelelően szalagokat vágunk, köröket szaggatunk a tésztából,


és jól összetapasztva kibéleljük a gyűrűket.


Hűtőszekrényben kb. 15-20 percet pihentetjük, majd papírral kibélelve, babbal vagy kerámiagolyóval lesúlyozva 180 °C-os sütőben 18 percig sütjük.


A kihűlt kosarakból a papírt és a nehezéket eltávolítjuk.

MÁLNATÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
200 g málnát egy lábosban felfőzünk, majd szűrő segítségével átpasszírozzuk. A mag nélküli pürét visszaöntjük a lábosba, és hozzáadjuk a maradék 150 g málnát, a cukrot és az ízlés szerinti rózsaborsot.


A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, a málnát ezalatt kb. 3-4 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a jól kicsavart lapzselatint. A kihűlt tölteléket a tarte-kosarakba kanalazzuk, hűtőben kb. fél óráig dermedni hagyjuk.


CSOKOLÁDÉGANACHE ELKÉSZÍTÉSE:
A tej- és étcsokoládét egy edénybe tesszük. A tejszínt felforraljuk, és a csokoládéra öntjük. Óvatosan krémesre keverjük. Ezután a málnás kosarakba adagoljuk úgy, hogy a díszítésre maradjon ganache.


A desszerteket szobahőmérsékleten 2-3 órán át pihentetjük, majd hűtőszekrénybe téve hagyjuk teljesen megdermedni. A maradék csokoládékrémet habzsákba töltjük és a kész csokoládés tarte-okra nyomjuk.


Kakaóporral meghintjük, csokoládéágakkal és liofilizált vagy friss málnával díszítjük.SZÁSZ KINGA
Kilenc évvel ezelőtt a közgazdászként dolgozó Kinga elhatározta, hogy barátnője születésnapjára csokoládét készít. Annyira megtetszett neki a trüffelkészítés, hogy eldöntötte, mindent megtanul a temperálástól a bonbonokig. Könyveket bújt, autodidakta módon sajátította el a tudást, de többre vágyott, mint hogy hobbiból alkosson. Elvégzett egy cukrásztanfolyamot, otthagyta a munkahelyét, és azóta a tarte-ok, desszertek, bonbonok megszállottja. Egy éve nyitotta meg társaival saját cukrászdáját a Hegedűs Gyula utcában. Sikerét jelzi, hogy több neves kávézó és étterem is tőlük rendel süteményeket. Kinga szívesen megosztja a desszertekről készült fotókat a közösségi oldalakon. Nagy meglepetésére bonbonjaira felfigyelt Kriss Harvey, akit épp tavaly választottak be az Egyesült Államok tíz legjobb cukrásza közé. Azóta is kapcsolatban vannak, és Kinga vágya, hogy a közeljövőben Los Angelesbe menjen tanulni a neves cukrásztól. Kedvenc alapanyaga természetesen a csokoládé, amelyet szeret fűszerekkel megbolondítani. A nekünk készített tarte-ot is rózsaborssal fűszerezte.

csokoládé , liszt , málna , kakaópor , vaj , tojás , lapzselatin , habtejszín , étcsokoládé , tejcsokoládé , rózsabors