Receptek

Burgonyás zöldfűszerkrémleves

Horváth Gábor receptje

2022. március 1.

Zöldségalaplé
Hozzávalók:

  • 1 db póréhagyma zöldje karikákra vágva
  • 3 db újhagyma zöldje karikákra vágva
  • 1 közepes sárgarépa tisztítva, szeletelve
  • 2 szál angol zeller szeletelve
  • 1 db csillagánizs
  • 4-5 szem egész bors

Krémleves
Hozzávalók:

  • 15 dkg hámozott burgonya apró karikákra vágva
  • 1 kis csomag petrezselyemzöld
  • 1 kis csokor snidling
  • 4 levél medvehagyma
  • 1 kis csokor turbolya
  • 4 dkg bébispenótlevél
  • 3 dkg rukkola

  • friss citrom leve

Zsendicegombóc
Hozzávalók:

  • 12 dkg zsendice

  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • 2 dkg reszelt parmezán
  • kb. 10-15 dkg búzadara

Reteklevélpesto
Hozzávalók:

  • 5 dkg reteklevél
  • 3 dkg pirított fenyőmag
  • 4 dkg reszelt parmezán
  • 6 dkg olívaolaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes

Előző este előkészítjük a zsendicegombócot.
A zsendicét szitán áttörjük, sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt. Összekeverjük, hűtőben fél órát pihentetjük, majd 12 egyforma gombócot formázunk belőle, amit búzadarába forgatunk. (Amikor a zsendicét lecsöpögtettük és még mindig túl lágy, akkor tehetünk bele búzadarát, majd úgy formázzuk meg a gombócot.)

A gombócokat egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Az alapléhez 1,2 liter vizet forralunk, beletesszük a zöldségeket és a fűszereket, néhány percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről és 30 percig pihentetjük. Pihenés közben összeállítjuk a reteklevélpestót. Ha módunkban áll, a reteklevelet, a pirított fenyőmagot és a reszelt parmezánt kevéske olívaolajjal mozsárban összetörjük és egy kevés sót adunk hozzá. (Ha nincs mozsarunk, deszkán késsel átvághatjuk az összetevőket, vagy aprítógéppel nem túl finomra aprítjuk. )

Leszűrjük a zöldségalaplevet, visszarakjuk a tűzhelyre, beletesszük az apró kockára vágott burgonyát, és lassú tűzön megfőzzük. Ha megpuhult, félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a friss zöldeket, majd letakarjuk és 10 percig állni hagyjuk. Ezután alaposan átturmixoljuk, visszaszűrjük a fazékba, ha szükséges, sózzuk, kevéske friss citromlével frissítjük, majd tálalásig félretesszük.

Egy kislábasban sós, forrásban levő vízben két perc alatt megfőzzük a zsendicegombócokat. 
Egy tapadásmentes serpenyőben 1 ek. vajat olvasztunk, a megfőtt gombócokat a főzővízből szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és azonnal áttesszük a forró vajas serpenyőbe, majd a zsályalevelekkel együtt átpirítjuk, tányérra szedjük, és tálalásig félrerakjuk.

Tálaláskor mélytányérokba kanalazunk a pestóból, arra rátesszük a zsendicegombócokat, elrendezzük rajtuk a friss hajtásokat, a retekszeleteket, a pirított zsályaleveleket és az ehető virágokat, majd a forró levessel felöntjük, és ha a kedvünk úgy tartja, egy kevés jó minőségű olívaolajat is kanalazhatunk a levesre.

újhagyma , póréhagyma , angol zeller , sárgarépa , csillagánizs , burgonya , petrezselyemzöld , snidling , medvehagyma , turbolya , rukkola , bébispenót , zsendice , citrom , búzadara , parmezán , szerecsendió , reteklevél , fenyőmag , olívaolaj