Receptek

Emike epres gombóca

Emike epres gombóca

Kalla Kálmán receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg héjában főtt burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 60 dkg apró eper tisztítva, mosva
  • 150 g vaj
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 100 g vaníliás porcukor

ELKÉSZÍTÉSE:
A megfőtt, tisztított burgonyát melegen áttörjük és kevergetve kihűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, egy tojást, 20 g vajat, sót. A maradék vajon lepirítjuk a morzsát. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. 50×50 mm-es kockákra vágjuk, mindegyik tetejére 1-1 apróbb, egyforma szemű epret teszünk. Becsomagoljuk, gombóccá formázzuk. Forrásban lévő bő sós vízben csak addig főzzük, amíg a gombóc feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiemeljük, hideg vízzel leöblítjük, és a vajon pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

ÖNTET

HOZZÁVALÓK:

  • 4 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 60 g liszt
  • 100 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, lisztel és 1 dl tejjel. Apránként hozzákeverjük a 3 dl felforrósított tejet. Vízgőz fölött habverővel kevergetve a mártást sűrűre főzzük.

TÁLALÁS:
Először mártást teszünk a tányérokra, és ebbe ültetjük a gombócokat. Eperrel, citromfűvel díszítjük, vaníliás cukorral megszórjuk. A Forum szálló és a Bagolyvár étterem kiváló meleg tésztás szakácsnőjére és lelki barátomra emlékezve.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.