Receptek

Ecetes-mézes torma

Ecetes-mézes torma

Saly Noémi receptje

Ősanyáink bölcsessége arra szólít bennünket, hogy ilyenkor, tavasz táján szabaduljunk meg mindazoktól a mérgektől, amelyek a téli hónapokban felhalmozódtak testünkben-lelkünkben. Még itt sunnyognak az utolsó influenzavírusok is, úgyhogy a friss medvehagyma, zöld saláta mellé nem árt odakészíteni az egyik leghatékonyabb "biológiai fegyvert": a tormát. Ennek a receptnek az elkészítése önmagában felér egy légúttisztító kúrával, még akkor is, ha előrelátóan kitelepszünk a reszelővel a kertbe vagy az erkélyre.

HOZZÁVALÓK:
  • 2 szál vaskos torma (tisztítva, reszelve kb. 20 dkg)
  • 2 dl víz
  • 1 dl 10%-os ecet
  • 1/2 db citrom leve
  • 3-4 ek méz
  • 1 kk
ESZKÖZÖK:

Éles kiskés, reszelő, citromnyomó, keverőtál, kicsi üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A tormát meghámozzuk és a reszelő apró lyukán lereszeljük. Rátöltjük a citromlevet és az ecetet, hogy ne kezdjen barnulni. A vizet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a mézet és a sót, a tormához töltjük, jól átkeverjük, beüvegezzük, jöhet a celofán, rácsavarjuk a tetőt, kész. (Celofán azért kell, mert az ecetes lé képes kimarni a tető belsejét.)

CIFRÁZZAM?

Ha félünk a marcona vitéz kétségkívül brutális erejétől, a vizet forraljuk föl, úgy töltsük a tormára, és hagyjuk egy-két órát állni. A mézet csak akkor keverjük hozzá, amikor már langyosra hűlt, különben búcsút inthetünk a legértékesebb hatóanyagainak. Tapasztalatom szerint legjobb, ha ezt a hidegen készített, tömény keveréket felhasználáskor enyhítjük és ízesítjük tovább. Szóba jöhet tejszín, tejszínhab, tejföl, majonéz, édes mustár, medvehagyma-vagy petrezselyempesto, reszelt alma, reszelt nyers vagy főtt cékla, frissen zúzott fokhagyma - persze attól függően, hogy mihez adjuk. Az összetevőkkel és arányaikkal a végtelenségig lehet játszani.

FELHASZNÁLÁSA:

Hideg húsokhoz, kocsonyához, felvágottakhoz, lazachoz, szardíniához, kemény sajtokhoz. Sima besamelalapba keverve és a felsorolt adalékok egyik-másikával kiegészítve kiváló meleg mártást rittyenthetünk belőle sült és főtt marha, főtt hal (például csuka) vagy fűszeres sült krumpli mellé, egy adag maradék sonkalével pedig csinálhatunk belőle tormakrémlevest is. Nátha, influenza vagy legyengült immunrendszer esetén kúraszerűen érdemes eszegetni, esetleg még egy kis mézzel enyhítve: két hétig reggel-este egy kávéskanállal. Csodát tesz.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.