Receptek

Egytál, lencse

Egytál, lencse

Saly Noémi receptje

Új év, új rovat. A Spájz megtelt. Figyelmemet mostantól olyan ételekre fordítom, amelyekhez általában elég lesz a nagyi kredencéből ismert Piros Lábos, alapanyagaikhoz bárhol könnyen és olcsón hozzá lehet jutni, elkészítésük gyors és egyszerű, akár a főzéssel most ismerkedő kamaszok is nekiveselkedhetnek. Mutatok lehetséges változatokat, gondolok az esetleg keletkező maradékra is, és mindenkit arra bátorítok: főzzön jókedvűen és szabadon, semelyik receptem nem szentírás. Tél derekán nem kell friss paradicsommal művészkedni. Ott az a sok jó gyökérzöldség, hagyma, sokféle hüvelyes: melegítenek, táplálnak, egyik finomabb, mint a másik. Mivel – a zeller kivételével – semleges ízűek, nagyon jól bírják a fűszerezést, és a hidegben bátrabban bánhatunk a zsiradékokkal is. Böjtölni ráérünk majd húsvét előtt. Kedvenc lencsés eledelem sokféleképpen variálható, ki-ki dolgozza ki a szerinte legfinomabbat!

HOZZÁVALÓK:

  • 3-4 nagyobb db sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 öklömnyi zellergumó
  • 1 jó nagy db hagyma
  • 20 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • pár szem egész bors
  • 1 púpos kk szárított kakukkfű (ha van friss, még jobb)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2-3 ek mustár
  • olaj és/vagy angolszalonna az alapozáshoz felkockázott főtt tarja vagy bármilyen füstölthús-maradék aprított friss petrezselyem só (a felhasznált húsfélék függvényében!)

ESZKÖZÖK:

a Piros Lábos, zöldséghámozó, tálak, vágódeszka, kis kés, fakanál

ELKÉSZÍTÉSE:

A lencsét előző este, de legkésőbb főzés előtt fél órával megmossuk, hideg vízbe áztatjuk (a vizét majd leöntjük). A hagymát megtisztítva és félbevágva szálára vágjuk, a gyökérzöldségeket is megpucoljuk, felkarikázzuk, a zellert kis kockákra aprítjuk. Felhevítjük az olajat, kiolvasztjuk az angolszalonnát, és a forró zsiradékba zúdítjuk először a hagymát, majd miután kezd színt kapni, a zöldségeket és a borsot is. Kevergetve dinszteljük őket 7-8 percig, most jöhet a lencse, a babérlevél, a kakukkfű és a hús. Töltsünk rá épp csak annyi vizet, amennyi ellepi, főzzük meg. Húsz perc alatt biztos megvan. Ha a lencse már jó, minden jó. A tejfölt egy kis tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a mustárt (ha van saját birsmustárunk, na, azzal különösen jó), egy-két kanál lével átkeverjük, és a zöldséghez adjuk. Most már nem szabad forralni, mert a tejföl összekap. Megkóstoljuk, elég sós-e. Tálaláskor tehetünk rá egy kis friss petrezselymet.

KICSIT MÁSKÉPP

A zöldségek aránya változhat. Tehetünk bele fokhagymát is, ami egészen más irányt ad, vagy a végén belefacsa-
runk egy fél citromot, az nagyon feldobja. Ázsiai vizekre evezhetünk, ha a mustárt kihagyjuk, viszont a legelején szárazon alápirítunk egy kiskanál curryt és egy csipet frissen tört kardamomot (vigyázat, egy pillanat alatt megvan, és könnyen odaég!), a végén meg petrezselyem helyett egy kis korianderzöldet szórunk a tetejére. Ha hirtelen több embert kell megetetni, a zöldséges lencse mellé menet közben főzhetünk egy jó adag rizst. És ha nem rakjuk bele a húst, hanem köretként adjuk sült csirke- vagy libamellhez, natúrszelethez vagy akár a kifőtt leveshúshoz, úgy is megállja a helyét.

MARADT?

A hűtőben két napig biztonsággal eláll. Némi vízzel föleresztve, tejföllel vagy egy kis tejszínnel kiegészítve lehet belőle egy-két adag jó leves. De lerakha tunk vele pár sós palacsintát is, aztán 5-10 percre betoljuk a sütőbe.

DÍSZKÍSÉRET

Ha nem rizzsel, hanem magában adjuk, bármilyen friss, ropogós kenyérrel, baguette-tel vagy péksüteménnyel jó. És töltsünk ki egy pohár könnyű kis száraz fehérbort vagy rozét.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább