Saly Noémi receptje
2020. július 26.- 1 kg nem túlérett eper
 - 2 db zöld citrom (lime)
 - 1 kis bögre (2-2,5 dl) nádcukor
 
Amikor beköszönt a becsületes hazai eper ideje, az ember csak tömi magába nyersen, már ahogy a pénztárcája engedi, aztán a megfelelő piaci körök lefutása után eltesz pár kilót dzsemnek, többnyire a leghagyományosabb nagymamai eljárással. De vannak azért kilengések. Most például szert tettem egy kiváló francia receptkönyvre, és lelkesen próbálgatom az új ötleteket. Ez is egy ilyen kísérlet volt, pompásan bevált. Gyerekjáték.
![]()
Eperkompót zöld citrommal
ESZKÖZÖK:
tálak, kiskés, finom reszelő, lábos, kicsi üvegek, celofán, nagy fazék, konyharuha
ELKÉSZÍTÉSE:
Ha áldoztunk kezeletlen, biocitromra, azt elég megmosni, ha nem, akkor egy-két napig áztassuk meleg vízben, többször cserélve a vizet. 
![]()
Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, megtisztítjuk (a sorrend fontos, mert nem jó, ha a csuma helyén keletkező üreg telemegy vízzel), a szemeket kettévágjuk. A citromok héját lereszeljük, levüket rácsavarjuk az eperre, hozzáadjuk a cukrot, és föltesszük főni.
Forrástól számítva öt percig rotyogjon. Akkor hamar beüvegezzük, lezárjuk. A nagy fazekat kibéleljük egy konyharuhával, belerakjuk az üvegeket, derékig töltjük vízzel, és épp csak gyöngyöző vízfürdőben, 90 °C-on főzzük még fél óráig. Kész.
CIFRÁZZAM?
Ebbe nem kell más. Hanem amikor elővesszük, tekerhetünk rá egy kis friss fekete borsot, vagy adhatunk melléje egy-két mentalevelet.
![]()
FELHASZNÁLÁSA:
Persze nagyon jó a reggeli pirítóshoz vagy brióshoz meg a hideg tejberizshez is, de igazi meglepetést akkor okoz, ha jó érett brie-hez, camembert-hez, sőt puha kecskesajthoz kínáljuk. Kipróbáltam kukoricalisztből sütött sós-vajas palacsintával is, remek lett.
![]()
Az eper salátába is nagyon jó: kesernyésebb, sötét levelű fajtákkal társítva látványnak is gyönyörű.
Fél marék ruccola, egy kanál balzsamecet, olaj, pici só és kész.
Sava-borsa
A frissen őrölt fekete bors kiemeli és nagyon izgalmassá teszi az ízeket. Az ázsiai konyha kedvelői még nagyobb kalandra is vállalkozhatnak: tálaláskor egy kis friss, zöld koriander…
eper , zöld citrom , nádcukor
                    
                
        



