Receptek

Eperkompót zöld citrommal

Eperkompót zöld citrommal

Saly Noémi receptje

Amikor beköszönt a becsületes hazai eper ideje, az ember csak tömi magába nyersen, már ahogy a pénztárcája engedi, aztán a megfelelő piaci körök lefutása után eltesz pár kilót dzsemnek, többnyire a leghagyományosabb nagymamai eljárással. De vannak azért kilengések. Most például szert tettem egy kiváló francia receptkönyvre, és lelkesen próbálgatom az új ötleteket. Ez is egy ilyen kísérlet volt, pompásan bevált. Gyerekjáték.


HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg nem túlérett eper
  • 2 db zöld citrom (lime)
  • 1 kis bögre (2-2,5 dl) nádcukor
ESZKÖZÖK:

tálak, kiskés, finom reszelő, lábos, kicsi üvegek, celofán, nagy fazék, konyharuha

ELKÉSZÍTÉSE:

Ha áldoztunk kezeletlen, biocitromra, azt elég megmosni, ha nem, akkor egy-két napig áztassuk meleg vízben, többször cserélve a vizet. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, megtisztítjuk (a sorrend fontos, mert nem jó, ha a csuma helyén keletkező üreg telemegy vízzel), a szemeket kettévágjuk. A citromok héját lereszeljük, levüket rácsavarjuk az eperre, hozzáadjuk a cukrot, és föltesszük főni. Óvatosan keverjük, ne törjön össze a gyümölcs. Forrástól számítva öt percig rotyogjon. Akkor hamar beüvegezzük, lezárjuk. A nagy fazekat kibéleljük egy konyharuhával, belerakjuk az üvegeket, derékig töltjük vízzel, és épp csak gyöngyöző vízfürdőben, 90 °C-on főzzük még fél óráig. Kész.

CIFRÁZZAM?

Ebbe nem kell más. Hanem amikor elővesszük, tekerhetünk rá egy kis friss fekete borsot, vagy adhatunk melléje egy-két mentalevelet.

FELHASZNÁLÁSA:

Persze nagyon jó a reggeli pirítóshoz vagy brióshoz meg a hideg tejberizshez is, de igazi meglepetést akkor okoz, ha jó érett brie-hez, camembert-hez, sőt puha kecskesajthoz kínáljuk. Kipróbáltam kukoricalisztből sütött sós-vajas p alacsintával is, remek lett.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább