Receptek

Eperkompót zöld citrommal

Saly Noémi receptje

2020. július 26.
  • 1 kg nem túlérett eper
  • 2 db zöld citrom (lime)
  • 1 kis bögre (2-2,5 dl) nádcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Amikor beköszönt a becsületes hazai eper ideje, az ember csak tömi magába nyersen, már ahogy a pénztárcája engedi, aztán a megfelelő piaci körök lefutása után eltesz pár kilót dzsemnek, többnyire a leghagyományosabb nagymamai eljárással. De vannak azért kilengések. Most például szert tettem egy kiváló francia receptkönyvre, és lelkesen próbálgatom az új ötleteket. Ez is egy ilyen kísérlet volt, pompásan bevált. Gyerekjáték.


Eperkompót zöld citrommal

ESZKÖZÖK:
tálak, kiskés, finom reszelő, lábos, kicsi üvegek, celofán, nagy fazék, konyharuha

ELKÉSZÍTÉSE:
Ha áldoztunk kezeletlen, biocitromra, azt elég megmosni, ha nem, akkor egy-két napig áztassuk meleg vízben, többször cserélve a vizet.


Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, megtisztítjuk (a sorrend fontos, mert nem jó, ha a csuma helyén keletkező üreg telemegy vízzel), a szemeket kettévágjuk. A citromok héját lereszeljük, levüket rácsavarjuk az eperre, hozzáadjuk a cukrot, és föltesszük főni.

Óvatosan keverjük, ne törjön össze a gyümölcs.

Forrástól számítva öt percig rotyogjon. Akkor hamar beüvegezzük, lezárjuk. A nagy fazekat kibéleljük egy konyharuhával, belerakjuk az üvegeket, derékig töltjük vízzel, és épp csak gyöngyöző vízfürdőben, 90 °C-on főzzük még fél óráig. Kész.

CIFRÁZZAM?
Ebbe nem kell más. Hanem amikor elővesszük, tekerhetünk rá egy kis friss fekete borsot, vagy adhatunk melléje egy-két mentalevelet.


FELHASZNÁLÁSA:
Persze nagyon jó a reggeli pirítóshoz vagy brióshoz meg a hideg tejberizshez is, de igazi meglepetést akkor okoz, ha jó érett brie-hez, camembert-hez, sőt puha kecskesajthoz kínáljuk. Kipróbáltam kukoricalisztből sütött sós-vajas palacsintával is, remek lett.


Salátába is
Az eper salátába is nagyon jó: kesernyésebb, sötét levelű fajtákkal társítva látványnak is gyönyörű.
Fél marék ruccola, egy kanál balzsamecet, olaj, pici só és kész.


Sava-borsa
A frissen őrölt fekete bors kiemeli és nagyon izgalmassá teszi az ízeket. Az ázsiai konyha kedvelői még nagyobb kalandra is vállalkozhatnak: tálaláskor egy kis friss, zöld koriander…

eper , zöld citrom , nádcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra