Nábelek Zsófia receptje
2020. június 30.- 3 fej salotta- vagy sonkahagyma
- 2 db szárzeller
- 4 ek olívaolaj
- 25 gerezd fokhagyma
- 1 ek gyömbér finomra vágva
- 1 nagy csipet sáfrány
- 1 l csirke- vagy zöldségalaplé
- só
- 3 db babérlevél
- 1 csokor korianderlevél és/vagy petrezselyem
- esetlegesen: 100 ml joghurt-tejföl keverék (2:1 arányban)
- citromlé
A finomra vágott hagymát és szárzellert az olajban kis lángon 7-8 percig pároljuk, időről időre evőkanálnyi vizet öntünk hozzá. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és további 5 percig kevergetjük kis lángon.
Hozzáadjuk a gyömbért és a sáfrányt, s még egy percig készítjük. Felöntjük az alaplével (vagy vízzel), sózzuk, beletesszük a babérlevelet.
Tíz percig gyöngyöző forrással készítjük. Kivesszük a babért, hozzáadjuk a zöld fűszert (némi koriandert félreteszünk a végére), botmixerrel összeturmixoljuk (kicsit maradhat darabos).
Forrón tálaljuk, a tányérban citromlével és kanálnyi tejfölös joghurttal ízesítjük, harisszacsíkot (paprikakrém) húzunk bele, meghintjük tépdesett korianderlevéllel.
(Bittera Dóra-Molnár B.Tamás: Fokhagymakrémleves harisszával c. receptje: itt)
leves , salottahagyma , szárzeller , olívaolaj , gyömbér , fokhagyma , sáfrány , zöldségalaplé , korianderlevél , babérlevél , petrezselyem , joghurt , tejföl