Receptek

Fügedzsem

Fügedzsem

Saly Noémi receptje

Szélvédett, napsütötte kertekben, védett déli házfalak mellett sokfelé nőnek fügefák, és ahogy évről évre egyre melegebbek a nyarak, egyre biztosabbak lehetünk legalább egy, de néha két jó termésben. Főszabály: csak teljesen éretten szabad leszedni, mert nem utóérő, és zölden pocsék. A puha, zamatos, lédús gyümölcs viszont frissen nagyon finom, egészen más, mint az az aszalt búbánat, amelyet a Mikulás szokott az ablakba pottyantani. (Azt be szoktam áztatni egy kis fehérborba, és téli gyümölcssalátákat bolondítok vele.) No mármost, ha sok fügénk termett, netán áthoz a szomszéd egy kisvájdlinggal, ne tétovázzunk: tüstént dzsemet kell készíteni belőle.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 kg érett füge
  • 50-70 dkg cukor
  • 2 db egész citrom (az egyik lehet zöld)
  • 2 dl víz, must vagy vörösbor
ESZKÖZÖK:

Éles kiskés, tálak, nagy lábos, kis üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A citromot egy-két nappal korábban beáztatjuk, többször cserélve rajta a vizet. A fügék csutkáját levágjuk, a gyümölcsöt felkarikázzuk, vagy 2-4 darabra aprítjuk. A sérült héjdaraboktól szabaduljunk meg, de hámozgatni fölösleges. Az egyik citromot lehet szeletekben vagy héjastól kockára vágva, egészben használni, vagy mindkettőnek csak a reszelt héját és a levét tegyük a dzsembe. Az egész miskulanciát jól átkeverjük a cukorral, aláöntjük a vizet/mustot/bort, és lassú tűzön kb. fél óra alatt, türelmesen kevergetve megfőzzük. Befőzőcukorra nincs szükség, szépen besűrűsödik anélkül is. (Az állásban pedig majd még inkább.) Beüvegezzük, lezárjuk, pár percre fejre állítjuk, és már masírozhatnak is a cihák közé.

CIFRÁZZAM?

A füge nagyszerűen társítható egy sor fűszerrel. Mehet bele vanília, szegfűszeg és fahéj vagy csillagánizs; rozmaring vagy levendula, egy kanálka őrölt kardamom és frissen reszelt gyömbér. Óvatosan, kóstolgatva ízesítsük, és ne tegyünk bele egyszerre túl sokfélét: a legjobb eredményre akkor jutunk, ha dzsemünk nem harsányan fűszeres, hanem pikánsan izgalmas.

.

FELHASZNÁLÁSA:

A szokásos pirítós kenyerek vagy reggeli kalácsok mellett süteménybe is nagyon finom, de az igazi csúcsokat egy szelet hideg sült hús, rozéra sütött kacsamáj vagy lágy kecskesajt társaságában éri el. Kortyolhatunk melléje muskotályos fehérbort, tokajit, rozét vagy valami könnyű, gyümölcsös vörösbort is.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább