Receptek

Fügedzsem

Saly Noémi receptje

2020. július 26.
  • 2 kg érett füge
  • 50-70 dkg cukor
  • 2 db egész citrom (az egyik lehet zöld)
  • 2 dl víz, must vagy vörösbor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Szélvédett, napsütötte kertekben, védett déli házfalak mellett sokfelé nőnek fügefák, és ahogy évről évre egyre melegebbek a nyarak, egyre biztosabbak lehetünk legalább egy, de néha két jó termésben. Főszabály: csak teljesen éretten szabad leszedni, mert nem utóérő, és zölden pocsék. A puha, zamatos, lédús gyümölcs viszont frissen nagyon finom, egészen más, mint az az aszalt búbánat, amelyet a Mikulás szokott az ablakba pottyantani. (Azt be szoktam áztatni egy kis fehérborba, és téli gyümölcssalátákat bolondítok vele.) No mármost, ha sok fügénk termett, netán áthoz a szomszéd egy kisvájdlinggal, ne tétovázzunk: tüstént dzsemet kell készíteni belőle.

ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, tálak, nagy lábos, kis üvegek, celofán.ELKÉSZÍTÉSE:

A citromot egy-két nappal korábban beáztatjuk, többször cserélve rajta a vizet. A fügék csutkáját levágjuk, a gyümölcsöt felkarikázzuk, vagy 2-4 darabra aprítjuk.

A sérült héjdaraboktól szabaduljunk meg, de hámozgatni fölösleges.

Az egyik citromot lehet szeletekben vagy héjastól kockára vágva, egészben használni, vagy mindkettőnek csak a reszelt héját és a levét tegyük a dzsembe.

Az egész miskulanciát jól átkeverjük a cukorral, aláöntjük a vizet/mustot/bort, és lassú tűzön kb. fél óra alatt, türelmesen kevergetve megfőzzük.

Befőzőcukorra nincs szükség, szépen besűrűsödik anélkül is. (Az állásban pedig majd még inkább.) Beüvegezzük, lezárjuk, pár percre fejre állítjuk, és már masírozhatnak is a cihák közé.

CIFRÁZZAM?

A füge nagyszerűen társítható egy sor fűszerrel. Mehet bele vanília, szegfűszeg és fahéj vagy csillagánizs; rozmaring vagy levendula, egy kanálka őrölt kardamom és frissen reszelt gyömbér.

Óvatosan, kóstolgatva ízesítsük, és ne tegyünk bele egyszerre túl sokfélét: a legjobb eredményre akkor jutunk, ha dzsemünk nem harsányan fűszeres, hanem pikánsan izgalmas.FELHASZNÁLÁSA:
A szokásos pirítós kenyerek vagy reggeli kalácsok mellett süteménybe is nagyon finom,de az igazi csúcsokat egy szelet hideg sült hús, rozéra sütött kacsamáj vagy lágy kecskesajt társaságában éri el. Kortyolhatunk melléje muskotályos fehér bort, tokajit, rozét vagy valami könnyű, gyümölcsös vörösbort is.
Terméságazat
A közönséges füge (Ficus carica) az eperfafélék családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén őshonos, ott 10-12 méter magasra is megnő. Gyümölcse nagyon érdekes: valójában terméságazat, amely a pirinyó termések mellett az elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglalja. Szénhidrátokban gazdag, remek tápanyagforrás, bioaktív anyagai segítik az emésztést, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásuk is van. Vigyázat: ha túl sokat eszünk belőle, becsülettel meghajt!

Öltözetdarab
A Mediterráneum vidékén a fügéhez számtalan legenda kapcsolódik. Az Ószövetségben a fügefalevél az első emberi öltözetdarab, később az Ígéret földjének javai között szerepel a gabona, az olaj és a szőlő mellett. A római mitológia farkasa is fügefa árnyékában szoptatta Romulust és Remust.

Török kor
A füge Magyarországra egyes történészek szerint az Anjou uralkodók idejében jutott el, mások úgy vélik, a törökök hozták magukkal. A Gellért-hegy délkeleti oldalán díszlő szép fügefák a helyi hagyomány szerint a török kori ültetvények kései leszármazottai.

füge , citrom , vörösbor