A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Rakott burgonya

Szulló Szabina és Széll Tamás receptje

2017. április 11.
  • 8 db tojás, nem túl keményre főzve
  • 6 szem nagyobbacska burgonya
  • 12 dkg házi füstölt parasztkolbász, vékonyra karikázva
  • 6 dl tejszín (kb. 1,5 dl adagonként)
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 2 szál friss kakukkfű lecsipkedve
  • 10 g só a tejszínbe
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A tojásokat erősen sós vízben pontosan három percig főzzük, majd, ha letelt a három perc, a tűzről lehúzzuk, és további hét percig hagyjuk a forró vízben. Hét perc elteltével azonnal hideg vízben lehűtjük őket, majd megpucoljuk.

A burgonyát meghámozzuk, ügyeljünk, hogy hámozás után víz ne érje, majd konyhai gyaluval 2 mm-es szeletekre vágjuk, konyharuhán szárazra töröljük.

A tejszínt ízesítjük fokhagymával, friss kakukkfűvel, sóval. A tejszínt célszerű picit túlsózni, a burgonyára és a tojásra is gondoljunk.

Lehetőség szerint egyadagos porcelánedénykékbe rétegezzük a burgonyát, a tojást és a kolbászt, végül annyi tejszínnel öntjük fel, amennyi ellepi a rakott burgonyát.

110-120 °C-os sütőben sütjük, legkevesebb három órát. Ha elkészült, hagyjuk pihenni fél órát, míg kissé megpihen és egyenletesen eloszlik a tejszín. Házi savanyúságot kínálunk hozzá, szezon szerint. Ez lehet savanyított cékla tormával, ecetes paprika, nyáron kovászos uborka.


krumpli , tojás , burgonya , tejszín , fokhagyma , füstölt parasztkolbász , kakukkfű

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra