Receptek

Rakott burgonya

Rakott burgonya

Szulló Szabina és Széll Tamás receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 8 db tojás, nem túl keményre főzve
  • 6 szem nagyobbacska burgonya
  • 12 dkg házi füstölt parasztkolbász, vékonyra karikázva
  • 6 dl tejszín (kb. 1,5 dl adagonként)
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 2 szál friss kakukkfű lecsipkedve
  • 10 g só a tejszínbe

ELKÉSZÍTÉSE:

A tojásokat erősen sós vízben pontosan három percig főzzük, majd, ha letelt a három perc, a tűzről lehúzzuk, és további hét percig hagyjuk a forró vízben. Hét perc elteltével pedig azonnal hideg vízben lehűtjük őket, majd megpucoljuk.

A burgonyát meghámozzuk, ügyeljünk, hogy hámozás után víz ne érje, majd konyhai gyaluval 2 mm-es szeletekre vágjuk, konyharuhán szárazra töröljük. A tejszínt ízesítjük fokhagymával, friss kakukkfűvel, sóval. A tejszínt célszerű picit túlsózni, a burgonyára és a tojásra is gondoljunk. Lehetőség szerint egyadagos porcelánedénykékbe rétegezzük a burgonyát, a tojást és a kolbászt, végül annyi tejszínnel öntjük fel, amennyi ellepi a rakott burgonyát. 110-120 °C-os sütőben sütjük legkevesebb három órát.

Ha elkészült, hagyjuk pihenni fél órát, míg kissé megpihen és egyenletesen eloszlik a tejszín. Házi savanyúságot kínálunk hozzá, szezon szerint. Ez lehet savanyított cékla tormával, ecetes paprika, nyáron kovászos uborka.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.